По това време на година в много европейски градове по улиците започва да мирише на печени кестени. Те са любимо лакомство за сезона, и традиционен новогодишен деликатес на много места - например във Франция. За Португалия кестените са вече и успешен сектор в икономиката и нова важна експортна стока наред с виното и корка.
По това време на година в много европейски градове по улиците започва да мирише на печени кестени. Те са любимо лакомство за сезона, и традиционен новогодишен деликатес на много места - например във Франция. За Португалия кестените са вече и успешен сектор в икономиката и нова важна експортна стока наред с виното и корка.
Царството на кестените в Португалия е в северния район Тражуш Монтеш. Там се намират 30 хиляди хектара с такива насаждения от общо 35 хиляди за страната. Наричат кестените и петрола на Тражуш Монтеш. Тъй като цената на тази португалска стока расте, все повече собственици на земя заменят другите култури с нея.
Този пенсиониран бизнесмен например е инвестирал в 35 хектара и с тях допълва пенсията си от 369 евро, и дори осигурява сезонна трудова заетост. Семейството на тази жена вече не получава помощи за безработица, и свързва двата края благодарение на земята си, по-малко от хектАр.
"Хората цяла година чакат есента, за да изкарат малко пари. Ние имахме работа, но я загубихме и сега всяка година разчитаме на кестените", споделя Мария.
Годишно Португалия произвежда между 40 и 45 хиляди тона. 80 на сто от реколтата се изнася, главно в Европа, но също и в Бразилия, Русия, Япония, Южна Африка. Фирмите в сектора бележат ръст на фона на общия застой в икономиката. Кестените поемат за чужбина не само пресни или замразени.
"Разработихме проект за производство на кестенова паста. Тя се използва в сладкарството и готварството и може да се продава в цял свят", изтъкна сладкарят Еурико Кастро.
Кастро вече изнася в Европа и гледа и към Азия.