НОВИНИ

13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя

На 11 ноември започна втората част на традиционната акция на полицията „Зима“. Тя обхваща периода до 20 ноември, а кампанията е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Насочена е към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Това съобщи Пенчо Христов от „Пътна полиция“ - Велико Търново. Той уточни, че днешният 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус"
10:59, 13.11.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
ноември обявен ден без пешеходци жертви пътя

По думите му в периода, обхващащ втората част от кампанията, дейността на пътните полицаи ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство от водачите на пешеходците на пешеходните пътеки.

При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфлацията от началото на годината е 2.5%
Инфлацията от началото на годината е 2.5%
България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики
България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики