НОВИНИ

16-годишен ученик планирал атаката в Пловдив със самоделни бомби (СНИМКИ)

Радикализиран 16-годишен ученик е планирал да извърши терористичен акт в Пловдив. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Сигналът е получен в сряда от близки на младежа.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:10, 08.06.2019
5805
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
годишен ученик планирал атаката пловдив самоделни бомби снимки

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, са претърсени две помещения, които ученикът е използвало съзнателно. Той от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен, добави Гешев.

В помещенията са намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово.

За атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг, а в случая с ученика става въпрос за 14,5 килограма от това вещество, подчерта Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава, добави още зам.-главният прокурор.

;

"Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове, съобщи Гешев. Те би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители. Ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействието между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма", подчерта Иван Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а детето да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка. В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна възстановяване на сградата на ГКПП-Златарево
Започна възстановяване на сградата на ГКПП-Златарево
Иран не смята да напуска ОПЕК
Иран не смята да напуска ОПЕК