ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Тема с продължение: какъв хляб ядем?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:44 мин.
Икономика

Има сива икономика в хлебопроизводството, заяви в предаването "Денят започва" председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

тема продължение какъв хляб ядем
Има сива икономика в хлебопроизводството, заяви в предаването "Денят започва" председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя постави въпроса къде са контролните органи и дали има наказани за нарушения. Според нея при легалните производители има "изключителен вътрешнофирмен контрол" за качеството на произвеждания хляб. Относно публикации в медиите, че черен хляб съдържа утайка от кафе експертът от агенцията по безопасност на храните Атанас Дробенов каза, че с утайка от кафе хлябът няма да прилича на хляб и ще мирише на кафе. Според Марияна Кукушева през 2010 г законът за храните е променен в посока "врата в поле". Тя заяви, че в момента хлябът може да бъде транспортиран с 1 конска сила и подчерта, че България все още не е изградила регистър на транспортните средства на хляб. Контролът е ежедневен, увери Атанас Дробенов. Според него, "няма обективни причини да се притесняваме и да се обезпокояваме, никой да се обезпокоява, че в България има опасен хляб... Контролът се осъществява не само на брашното, не само в производството, а най-вече при предлагането в търговската мрежа" "Купувайте бранда, който познавате. Фирмите, които работят на светло не биха си позволили каквато и да било манипулация", призова Мариана Кукушева. Вижте във видеогалерията целия разговор с Мариана Кукушева и Атанас Дробенов за качеството на хляба, който слагаме на масата си.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?