НОВИНИ

Петър Николов и Антон Кутев коментираха предстоящия утре протест пред НС

По повод предстоящия утре граждански протест пред сградата на парламента гости в студиото на „Денят започва” бяха Антон Кутев, секретар на НС на БСП, и Петър Николов, ДСБ-София.

петър николов антон кутев коментираха предстоящия протест
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 13.01.2009
Чете се за: 06:21 мин.
У нас

По повод предстоящия утре граждански протест пред сградата на парламента гости в студиото на „Денят започва” бяха Антон Кутев, секретар на НС на БСП, и Петър Николов, ДСБ-София.

Ние не се пишем организатори на протеста. Призовахме нашите симпатизанти да се включат в него, защото много от обявените искания, съвпадат и с нашите искания, заяви Петър Николов и допълни, че вероятно много от депутатите от ДСБ ще бъдат пред сградата на Народното събрание, но в качеството си на граждани. Той подчерта, че протестът е срещу БСП и всички политици, които управляват безотговорно страната и изрази надеждата си, че това ще е началото на вълна от протести. На въпрос каква е алтернативата на това управление, Николов обясни, че алтернативата винаги са политическите партии и че ДСБ е част от тази алтернатива. Той смята, че няма да се стигне до провокации и че протестиращи няма да нахлуят в сградата на парламента.

Според Антон Кутев е вън от всяко съмнение, че протестът е организиран от политически сили. Той е категоричен, че да събереш на едно място млекопроизводители, студенти, майки и т.н., това е резултат от работата на определени политически сили. Кутев каза, че не оспорва правото на студентите да протестират и да поставят своите искания, но прогнозира, че тези млади хора ще бъдат употребени. „Иван Костов вече ги е правил тези неща, той е яхвал протестите”, заяви още той. Антон Кутев подчерта, че управляващите се стремят да правят най-доброто за обществото и че са отворени да реформират своята политика. Той смята, че политическите партии се реформират чрез вътрешни механизми, а не чрез уличен натиск. В заключение призова хората да не отиват на протеста, защото ще бъдат употребени и от това ще спечели Иван Костов и още няколко човека покрай него.

---------------------------------

Пълен тест на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на тези от вас, които сега се събуждат и включват телевизорите си. Веднага продължаваме с още коментари по темата с очакването за утрешните протести, „Обединен граждански протест”, така е озаглавен от инициативния комитет на студенти, неправителствени и браншови организации. Добро утро на гостите ни в студиото Петър Николов от ръководството на ДСБ - София.
Петър Николов: Добро утро.
Водещ: И Антон Кутев, секретар на националния съвет на БСП. Здравейте, добре дошли.
Антон Кутев: Добро утро.
Водещ: Какво очаквате, всъщност, вие политиците, защото както можем да видим и от заглавията политиците се опитват да яхнат протеста в сряда. Някои казват това е протест забранен за политици. Отстрани безучастно ли ще наблюдавате или ДСБ ще иска да яхне протеста?
Петър Николов: Към мен е това, затова още в началото ще се опитам да изчистя проблема какво направи ДСБ в неделя на своята пресконференция, ДСБ – София. Ние не се пишем организатори на този протест, съорганизатори или нещо подобно, ние призовахме нашите симпатизанти да се включат в него, защото нашият анализ показа, че в голяма степен констатацията ни за това какво се случва в държавата съвпада с тази на протестиращите и много от исканията особено в екологичната част съвпадат изцяло с тези на протестиращите, затова наш дълг като политическа партия, която има претенцията да представлява гражданското общество в България е в момент в който наистина се появява гражданска енергия. Много пъти се говори за гражданско общество и много рядко има истинска гражданска енергия в България, в този случай говорим точно за това, виждаме точно това. Ние не можем да не подкрепим такъв протест.
Водещ: Ще излязат ли депутати от парламентарната група на ДСБ на самият протест, членове на ръководството?
Петър Николов: Предполагам, че част от тях ще излязат, но те ще излязат в лично качество.
Водещ: Иван Костов ще бъде ли на протеста?
Петър Николов: Никой няма претенцията...Това е негово лично решение, предполагам, че ще бъде, но няма да има претенцията да се качи на трибуната и да говори на хората. ДСБ, ако реши винаги може да направи протест пред парламента, Иван Костов винаги може да събере хора, които да го аплодират него, въпросът е да има...
Водещ: Въпросът е в друг ден и час да го направите, за да се...
Петър Николов: Не, аз ви казвам, няма смисъл в това, както няма смисъл и да се прави протест, който бяга от политическите искания, защото...
Водещ: Питам, защото има коментари, няма да позволим някой да яхва тази вълна, няма да дадем трибуна на Иван Костов, цитати.
Антон Кутев: Според мен....
Петър Николов: Това е конкретен цитат, извинявайте, само за секунда, има много организатори на тези протести, голяма част от организаторите, тъй като протеста основно се организира през интернет и през Фейсбук, голяма част от организаторите са активисти на ДСБ, хора, които са участвали в наши кампании и друг път. Голяма част от организаторите, които не са във ДСБ са хора, които са се включвали в наши протестни действия през последните години. Много е важно да няма битка за лидерство, никой не иска да оглави това, ние сме хора, /.../.
Водещ: Хора от БСП ще има ли на протеста, защото той е граждански протест в лично качество?
Антон Кутев: Нека да се върнем на политическия характер на протеста, защото това е важно. За нас в нито един момент не е имало съмнение в това, че в организацията на този процес участват политически сили и хора от политически сили.
Водещ: Сили, кои?
Антон Кутев: Сили, защото далеч не е само ДСБ.
Водещ: А кой?
Антон Кутев: Защото определено хора от ГЕРБ също по най-различни начини се опитват да организират или да спомагат за организирането на протеста.
Водещ: Кой, например?
Антон Кутев: Аз не мога да ви кажа дали Цветан Цветанов е ходил в Студентски град или не, примерно, но мога категорично да твърдя, че интересите на ГЕРБ в момента съвпадат и че за да събереш на едно място зърнопроизводителите, студентите и не знам си още кой, както се опитват да го направят, това си иска определена политическа нагласа, начин на координация, който е добре познат и просто ние познаваме от там.
Водещ: Или просто спонтанно от интернет?
Антон Кутев: Не, спонтанността от интернет идва само за една група студенти, където в края на краищата това, което ще се случи е, че те ще бъдат употребени, между другото, не за първи път. Това, което ще се случи е това, че тези студенти повечето от тях, аз съм убеден, че те са едни почтени, честни, млади хора, които наистина се борят за гражданско общество и които имат тези права, т.е. никой не оспорва правото на тези хора да направят своя протест и да изразят своето мнение.
Водещ: Вие сте съгласни с част от техните искания?
Антон Кутев: Напълно, безспорно сме съгласни с голяма част от техните искания, голяма част от тези искания, които се отнасят до държавата или до нашите правомощия правим всичко възможно, за да бъдат решени.
Водещ: Няма ли да излязат тогава представители на БСП, за да заявят своето, „да” на гражданския протест?
Антон Кутев: Не, естествено, че няма да излязат на протеста представители на БСП, това, което, обаче, е важното, според мен, е да се чуе, че тези млади хора, които дори тези от тях, които имат ясното съзнание и добрите амбиции те ще бъдат употребени и ще бъдат употребени очевидно. Ето вече мога да ви покажа през ДСБ какъв е механизмът, по който те ща бъдат употребени.
Водещ: Какъв?
Петър Николов: Г-н Кутев, искам да реагирам на нещо.
Антон Кутев: Само едно изречение и ще реагирате след това, ще ви оставя да го направите. Защото механизмът, в крайна сметка, е същият. В момента, в който Иван Костов ги е правил вече тези неща, той вече е яхвал протестите затова той беше най-сензитивен и най-бързо реагира. Какво ще се случи? Тези млади хора ще се съберат, те ще си кажат каквото имат да казват накрая, в края на краищата, ето сега колегата твърди, че винаги могат да съберат до митинг, нали опитахте, нали цялата Обединена опозиция събра 2000 души на площада. Вие никога не можете да съберете толкова много хора, колкото се появяват там без вас. Проблемът тук е, че политическата система ще употреби тези млади хора, защото те имат правото да протестират, те имат правото да искат тези неща, които те искат, само че вие се опитвате да насочите този протест в една посока, а вие сте участници в това статукво, вие имате своята вина и своята заслуга за ситуацията, в която се намираме.
Водещ: Да чуем отговора.
Петър Николов: Първо искам да кажа, че г-н Кутев принадлежи на политическа партия, която все още твърди, че януари 1997 на протестиращите са им се плащали по 50 марки на ден.
Антон Кутев: Аз не съм твърдял такова нещо, не знам къде го чухте.
Петър Николов: БСП е партията, която събира хората на улиците и на площадите, защото всеки път, когато БСП дойде на власт, независимо дали министър-председателя й се казва покойният Андрей Луканов, Жан Виденов или Сергей Станишев нещо в България свършва.
Антон Кутев: БСП е партията, която събра 90 000 души на Бузлуджа, не го забравяйте. Събираме доста повече от /.../.
Петър Николов: Преди 20 години България нямаше ток, когато БСП управляваше, когато БСП управляваше нямаше хляб, днес няма парно. Аз имам дъщеря, която е на година и половина и се чудех какво да правя три дни през, които нямаше парно тази зима благодарение на правителството на БСП, защото се оказа, както винаги се оказва...
Антон Кутев: Това са глупости.
Петър Николов: Не, не са глупости.
Антон Кутев: Това са политически клишета, които несъстоятелен е разговорът.
Петър Николов: Оказа се, че някой е лишил България от газовия резерв и заради това свърши парното.
Антон Кутев: Напротив. Без да искам да кажа и да легитимирам властта от преди 20 години Студентски град беше Студентски град и служеше за това, за което трябваше да служи тогава, когато Иван Костов още не беше в политиката, слава Богу и беше преподавател по политикономия.
Петър Николов: Аз съм сигурен, че за вас Иван Костов е виновен за всичко.
Антон Кутев: Разбирате ли? Не е виновен за всичко, той е виновен само за нещата, които е извършил, но те не са малко, но така или иначе да ме върнете как преди 20 години имало режим на тока. Имаше, обаче и Студентски град и проблемите на Студентски град там нямаше престъпност, там нямаше денонощни заведения, които /.../.
Петър Николов: Вие не съзнавате ли, г-н Кутев, че всеки път, когато БСП дойде на власт България стига до катастрофа и всеки път се стига до една зима, в която гражданите искат да протестират.
Антон Кутев: Нищо подобно не се случва. Абсурд, това са клишетата на вашата слаба политическа /.../.
Водещ: Протест срещу БСП излиза, че е от ваша гледна точка това, което ще се случи?
Петър Николов: Разбира се, това е протест, който е пред парламента, пред Министерски съвет, той е насочен, разбира се, срещу всички политици.
Водещ: А срещу вас лично насочен ли е?
Петър Николов: Аз лично, тъй като аз нямам кой знае какъв голям политически опит, аз лично имам много резерви и към опозицията включително към политики, които са правили ДСБ през годините, но голямата вина в България, големите грешки винаги се правят от БСП, никоя друга партия не е докарвала страната до катастрофа по начина, по който я докарва БСП всеки път, когато взима властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
21:46, 28.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Помагало за грамотност в социалните мрежи ще помага на зрелостниците преди матурите
Помагало за грамотност в социалните мрежи ще помага на зрелостниците преди матурите
20:45, 28.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Как ще работят морските ни граници след влизането в Шенген на 31 март?
Как ще работят морските ни граници след влизането в Шенген на 31 март?
20:31, 28.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
20:07, 28.03.2024
Чете се за: 07:12 мин.
Специализирана полицейска операция в трите бежански центъра в София
Специализирана полицейска операция в трите бежански центъра в София
19:59, 28.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
18:53, 28.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
18:22, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
17:54, 28.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
17:45, 28.03.2024
Чете се за: 05:45 мин.
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
17:26, 28.03.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
17:17, 28.03.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
16:59, 28.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Възобновяване на доставките на газ
Възобновяване на доставките на газ
Днес ще бъдат представени акценти от ОП Транспорт
Днес ще бъдат представени акценти от ОП "Транспорт"