Това са изводите на лекари след последното проучване на Асоциация "Активни потребители".
Богомил Николов - председател на Асоциация "Активни потребители": "Изключително фрапантно е това, че има наличие и то в доста чувствителни количества на немлечни мазнини. Тоест най-вероятно е добавян маргарин и палмово масло заедно с кравето масло. Тоест говорим вече за чиста проба мамене на потребителя.Наличието на повече вода и по-малко мазнини в част от кравето масло не означава, че маслото е по-диетично. Специалисти по здравословно хранене са притеснени дори от регистрираното в някои случаи повишено количество на вода:
Д-р Райна Стоянова - гастроентеролог: Водното съдържание не може да бъде повече от 16-18%. Ако понякога влагат по-голямо количество - това може да доведе до развитие на патогенни микроорганизми вътре, може да намали трайността на продукта, крие рискове и трябва задължително да бъде обявено.Влагането на маргарин, палмово масло или дори свинска мас в кравето масло може да имат неприятни последици:
Богомил Николов - председател на Асоциация "Активни потребители": Най-опасната комбинация е, когато консумираме такава мазнина с нещо топло. Като топъл чай - тогава повишаваме температурата на стомаха, мазнината се втечнява, абсорбира, после изстива и остава като налепи по кръвоносните съдове.Още днес една от най-големите търговски вериги изтегли трите масла с най-драстично разминаване на посочените на етикета субстанции и действително вложените. Въпреки че от Агенцията по храните знаят за изследването, отказаха да го коментират.