ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Близо една трета от пакетираното краве масло на пазара е опасно за здравето

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Това са изводите на лекари след последното проучване на Асоциация "Активни потребители".

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Това са изводите на лекари след последното проучване на Асоциация "Активни потребители". Наетите от асоциацията две независими лаборатории са отчели наличие на повече немлечни мазнини и прекомерно количество вода в 5 от 15 марки масло. Това обаче не само не е изписано върху опаковките, но и крие риск за здравето. Истинското краве масло трябва да има най-малко 82 % млечна мазнина и около 16 % вода. Когато се прави лабораторен анализ освен двата показателя се измерват и сухия безмаслен остатък и разбира се процента немлечни мазнини. За да изкарат по-големи печалби, част от производителите не само, че ги използват, но и не ги изписват върху етикета.
Богомил Николов - председател на Асоциация "Активни потребители": "Изключително фрапантно е това, че има наличие и то в доста чувствителни количества на немлечни мазнини. Тоест най-вероятно е добавян маргарин и палмово масло заедно с кравето масло. Тоест говорим вече за чиста проба мамене на потребителя.
Наличието на повече вода и по-малко мазнини в част от кравето масло не означава, че маслото е по-диетично. Специалисти по здравословно хранене са притеснени дори от регистрираното в някои случаи повишено количество на вода:
Д-р Райна Стоянова - гастроентеролог: Водното съдържание не може да бъде повече от 16-18%. Ако понякога влагат по-голямо количество - това може да доведе до развитие на патогенни микроорганизми вътре, може да намали трайността на продукта, крие рискове и трябва задължително да бъде обявено.
Влагането на маргарин, палмово масло или дори свинска мас в кравето масло може да имат неприятни последици:
Богомил Николов - председател на Асоциация "Активни потребители": Най-опасната комбинация е, когато консумираме такава мазнина с нещо топло. Като топъл чай - тогава повишаваме температурата на стомаха, мазнината се втечнява, абсорбира, после изстива и остава като налепи по кръвоносните съдове.
Още днес една от най-големите търговски вериги изтегли трите масла с най-драстично разминаване на посочените на етикета субстанции и действително вложените. Въпреки че от Агенцията по храните знаят за изследването, отказаха да го коментират.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?