НОВИНИ

400 000 лева за облагородяване на междублоковите пространства в София

За шеста поредна година жилищните кооперации в столицата могат да облагородят междублоковите пространства със средства по програма "Зелена София". Нейният бюджет през 2016-а е увеличен с 50 000 лева, като ще бъдат финансирани проекти на обща стойност 400 000 лева. В рамките на програмата етажните собственици ще могат да получат посадъчен материал, градинска мебел и инструменти.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:00, 11.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

За възможността да облагородят междублоковото пространство Георги Николов, който е домоуправител на 14-етажен блок в столичния квартал "Дружба 1", научава от страницата на Столичната община. Хората от блока направили събрание и взели решение да се възползват от програмата.

Георги Николов, домоуправител: "Кандидатствахме. Спечелихме. Дадоха ни 3000 лева в натура. С наши средства и сили превърнахме една лоша зелена площ в това прекрасно място."

Росица Петрова, която е касиер на блока обяснява, какво са получили по програмата.

Росица Петрова: "Кашпите, които виждате, тези храсти, много цветя, дървета, също пейки имаме."

В началото поддържали всичко сами, но след като зелените насаждения били нападнати от вредители, решили да наемат хора, които разбират от отглеждането им. От 2000 до 5000 лева във вид на материали могат да се получат. А размерът на сумата се определя според големината на терена, който трябва да е общински. Лорита Радева, която е председател на комисията по околна среда в Столичния общински съвет, обяснява, че хората сами избират как да облагородят пространствата пред блоковете си.

Лорита Радева: "Могат да кандидатстват също за бордюри и плочки, така че пространствата и подходите на входовета да изглеждат по-приветливо."

Самата програма предоставя и инструменти - храсторези, ножици за подрязване, включително моторна косачка.

През изминалата година, по програмата са финансирани 135 проекта на обща стойност 350 000 лева, като район "Искър" е кандидатствал с най-много проекти. От там 35 жилищни сгради са заявили интерес, като 33 от тях са получили подкрепа в натура. От Общината обясниха, че подпомогнатите по програмата досега могат да кандидатстват отново след 5 години. А крайният срок за желаещите да се включат тази година е 6 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По 3000 лева за семейства с репродуктивни проблеми в Кюстендил
По 3000 лева за семейства с репродуктивни проблеми в Кюстендил
Тийнейджър от Квебек откри изгубен град на маите
Тийнейджър от Квебек откри изгубен град на маите