НОВИНИ

Тийнейджър от Квебек откри изгубен град на маите

Канадски тийнейджър предизвика сензация, след като откри изгубен град на маите. Уилям Гадури от Квебек е използвал древни звездни карти и сателитни снимки, а откритието му е потвърдено от специалист. Уилям е нарекъл намерения град с име, което означава Огнена паст.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 11.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Понякога откритията започват с детински увлечения. 15-годишният Уилям Гадури от малък проучва един от най-загадъчните народи в човешката история. Стига до хипотезата, че градовете на маите са свързани с техните съзвездия.

Уилям Гадури
Открих, че маите са разполагали градовете си така, че да наподобяват съзвездията.

За проверката съчетава знания от древността със съвременни възможности. Момчето налага 22 звездни карти върху сателитни снимки и показва, че местата на 117 града на маите отговарят на позициите на звездите. При 23-тото съзвездие има три звезди, но само два известни града. Позицията на третата звезда сочи място на полуостров Юкатан, в Централна Америка. Районът е покрит с гъста растителност, но д-р Ларок от университета в Ню Брунсуик потвърждава, че Уилям е открил древен град с 30 сгради и 86-метрова пирамида. Не липсват скептици, но откритията на Уилям ще бъдат публикувани в научно списание и догодина ще бъдат представени на Международен панаир в Бразилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 000 лева за облагородяване на междублоковите пространства в  София
400 000 лева за облагородяване на междублоковите пространства в София
Граждански протести и безредици във Франция
Граждански протести и безредици във Франция