НОВИНИ

4,06 е средната оценка на матурата по български език и литература

Прави впечатление съизмеримия среден брой точки като постижение на зрелостниците спрямо предходни години. Средната оценка по български език и литература е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предметни е много добър 4,67. Това каза зам.-министърът Таня Михайлова при представяне на резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити 2019 г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:48, 14.06.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
406 средната оценка матурата български език литература

Това е сесията, в която дванадесетокласниците се явяват, за да положат държавни зрелостни изпит по български език и литература, съответно по предмет по техен избор – втория ДЗИ, и трети изпит, който е по желание.

„За нас изключително важно e това, което се забелязва в матурата по български език и литература, а това е, че все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на ДЗИ. Разбира се обаче, това, което в годините ни е изненадвало и тази година продължава е, че има зрелостници, които просто преписват текста, тоест не създават техен текст, а преписват самия текст. И за съжаление бих казала, че намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме. Умения, които ще бъдат заложени в последващите политики, които МОН ще разработи и ще бъдат представени на годишните съвещания с експертите специално в тези области да се подобри“, посочи зам. – министърът.

В годините традиционно се получава така, че най- висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко и тази година е така – немски език, френски, испански, химия и опазване на околната среда. И съответно най-ниски резултати са при най-желаните, най-масовите предмети като география и икономика, биология и здравно осигуряване, философски цикъл.

„Разбира се, има и изключения, които правят впечатления – история и цивилизация - сравнително нисък брой точки на фона на по-малкия брой заявили и обратното по английски език – сравнително високи резултати на фона на масовия изпит от над 14 000 зрелостници, които го бяха заявили“, посочи Таня Михайлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През февруари ще започне изслушването за екстрадицията на Асанж
През февруари ще започне изслушването за екстрадицията на Асанж
Почина основателка на зловеща секта в Австралия
Почина основателка на зловеща секта в Австралия