ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Халвата - традиционна на трапезата за Сирни Заговезни

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни. Твърдата бяла заговезна халва се използва за хамкане, а тахановата халва е на масата, защото е само от растителни продукти и е подходяща за престоящите великденски пости. Какъв е майсторлъкът на добрата халва се опитахме да разберем от производител от Ямбол, който вече 15 години се занимава с това. Хубавата халва трябва да се къса на конци и да се топи в устата. Според майсторите тя е най-полезното сладко изделие, защото съставките й са само натурални продукти. Класическата халва в България се прави като към горещ и гъст захарен сироп се добавя слънчогледов тахан и екстракт от чувенов корен, без който не може да се постигне нужната гъстота. Традицията в това производство се пази от дълбока древност. Майсторлъкът за правене на халва се предава от поколение на поколение в семейството на Стоян, в което те виждат и пръст на съдбата. Прапрадядо му, преселник от Беломорска Тракия, ревниво е пазел този занаят, баща му Георги, макар и да има друго образование, преди 15 години се е ориентирал към това производство, а сега и децата в семейството се включват активно в бизнеса. Помежду си те предават и тайната за получаване на добър резултат. След празника Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти. Изследвания показват, че по калоричност тя се приближава до шоколада, но има повече белтъчни вещества и е богата на Витамин В и калций. Вижте репортажа на Диана Иванова и Румен Колев.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?