НОВИНИ

50 000 българи страдат от епилепсия

50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях болестта не се влияе от лекарства. В тези случаи може да се приложи оперативно лечение. Единствената болница у нас, която извършва такива интервенции е столичната "Свети Иван Рилски", а до нашите медици се допитват лекари и от други държави.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:39, 11.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Още

За 10 години изследвания са преминали над 1000 души. Оперирани са 250 от тях. При 70% пристъпите са спрели след интервенцията.

Доц. д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Резултатите са сравними или поне най-малкото сравними с тези на най-развитите центрове в света.

От април част от статистиката с успешни резултати е Надежда, която вече няма пристъпи.

Надежда Давидова: Спя спокойно и се чувствам много по-добре.

Лечението се поема от Здравната каса и е подходящо и за деца. А пред лекарските кабинети освен болни, има и хора, идващи да споделят добрите си резултати.

Доц. д-р Петя Димова, епилептолог в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Когато след 20-25 години видиш пациент, който няма пристъпи и може да ходи спокойно на работа, да мисли за семейство, да мисли за раждане на дете, това е най-голямото признание и най-голямото удоволствие.

Изследване на пациентска организация показва, че у нас все още има хора, които смятат, че заболяването е заразно или психично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев удостои световноизвестния цигулар Светлин Русев с Почетен знак
Президентът Радев удостои световноизвестния цигулар Светлин Русев с Почетен знак
85 000 фирми трябва да декларират действителен собственик
85 000 фирми трябва да декларират действителен собственик