​Британските и българските служби ще разследват съвместно случая Гебрев

Британските и българските служби ще разследват съвместно дали има ли връзка между отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев в София.Това стана ясно след среща на британския посланик у нас Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов. Какво е показало разследването до момента - обобщи Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:03, 11.02.2019
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Един от заподозрените за участие в отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е идвал три пъти в България през 2015 г. През същия период е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Според негов сигнал до прокуратурата между двата случая може да има връзка. Именно това проверяват разследващите органи и на двете държави - Великобритания и България.

Ема Хопкинс, н.п. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби по разследването.

Всички други партньорски европейски служби взимат под особено внимание всякакви подозрения за намеса на руски служби в Европа и Великобритания има своя богат опит особено с разследването на случая "Скрипал".

Посланик Хопкинс обясни обаче, че към този момент не може да бъде изнесена информация по случая, тъй като разследването продължава. Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе главният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров, главен прокурор: До Великобритания са изпратени Еевропейска заповед за разследване и съответни писма, които да осигурят легалната основа на взаимодействието между българските и британските власти. Всякакви твърдения внушения за бездействие по разследването, всякакви твърдения за това, че случая едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби - меко казано не отговарят на истината.

Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес партньори в столичния хотел "Кемпински". Ден по-късно е приет в тежко състояние във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният директор на неговата компания "Емко", а четири дни по-късно и синът му.

Сотир Цацаров,главен прокурор: Заключенията от токсикохимичните експертизи са показали, че от работено кафе в кафе машината в дома на г-н Емилиян Гебрев, както и в органична материя, ако трябва да бъде съвсем точни - в повърната храна от неговия син и следи по дрехите му, има следи от хлорпирифос. Хлорпирифосът според тези експертизи представлява инсектицид, който е силно тактичен и се използва за борба с вредители по земеделските култури.

Високо съдържание на хлор е открито и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в деня на отравянето си в хотела. Разследван е земеделският производител, доставил салатата, но заключенията са били, че отровният препарат е в малки количества, които не биха довели до отравянето на Гебрев.

Така разследването е било спряно до октомври 2018 г. когато главният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая "Скрипал".

Сотир Цацаров, главен прокурор: Още на другия ден поисках от Софийска градска прокуратура информацията по спряното производство и разследването беше възобновено. От разпитът проведен на другия ден след възобновяване на делото на 16 октомври дава за първи път информация за това, че непосредствено след инцидента е поръчано от него чрез ВМА изследване във финландска лаборатория, заплатено от самия него.

Изследването потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди, но не е установен конкретният. Според лабораторията обаче използваното вещество не е в списъка с химическите оръжия, забранени за използване.

В същото време успоредно Цацаров изнесе и факти, свързани с лицето Сергей Федотов, за когото се предполага, че участвал в отравянето на Сергей Скрипал и е свързан с Главното разузнавателно управление на руската армия. По данни на главния ни прокурор, Федотов е идва три пъти в България през 2015 г., включително и през периода, когато е бил отровен Емилиян Гебрев.

Сотир Цацаров: Установява се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, отсядане в хотели, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация

Разследването продължава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затруднено е движението по пътя Русе - Две могили заради катастрофа
Затруднено е движението по пътя Русе - Две могили заради катастрофа
Държавата ще настани в социални жилища най-нуждаещите се роми от Войводиново
Държавата ще настани в социални жилища най-нуждаещите се роми от Войводиново