НОВИНИ

Цецка Цачева за предстоящите местни и президентски избори

В студиото на сутрешния блок „Денят започва” председателят на НС Цецка Цачева коментира евентуалната дата на предстоящите местни и президентски избори. Според нея в момента комуникацията между президентството и Народното събрание е добра, но подчерта, че не трябва да се търсикомпромисно решение, което да бъде лишено от смисъл. Искането на БСП да бъдат поканени международни наблюдатели, за да се гарантира прозрачност на изборите - вероятно ще бъде уважено, каза още Цецка Цачева.

цецка цачева предстоящите местни президентски избори
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 14.04.2011
Чете се за: 11:20 мин.
У нас
В студиото на сутрешния блок „Денят започва” председателят на НС Цецка Цачева коментира евентуалната дата на предстоящите местни и президентски избори. Според нея в момента комуникацията между президентството и Народното събрание е добра, но подчерта, че не трябва да се търси
компромисно решение, което да бъде лишено от смисъл. Искането на БСП да бъдат поканени международни наблюдатели, за да се гарантира прозрачност на изборите - вероятно ще бъде уважено, каза още Цецка Цачева.

Цачева коментира още, че ако вицепремиерът Цветанов бъде номиниран за кандидат - президент на ГЕРБ друго лице ще оглави предизборния щаб на партията.

Цялото интервю можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща Жени Марчева:
Нашият сутрешен блок продължава. Гост на "Денят започва" е председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Добро утро.

Цецка Цачева:
Добро утро на вас и на вашите зрители.

Водещ Андрей Захариев:
Добър ден, здравейте.

Водеща:
Здравейте, г-жо Цачева. Да почнем малко с изборите, защото като че ли след консултациите при президента във вторник по съставянето на Централната избирателна комисия във въздуха замириса на избори, въпреки че може би някои ще кажат, че е рано. Защо ГЕРБ се фокусира толкова силно върху датата 23 октомври? Това е възможно най-ранната дата...

Водещ:
Ранната.

Водеща:
...за провеждането на президентските и на местните избори.

Ц. Цачева:
Ако ми позволите едно мое мнение, считам, че от много време във въздуха вече ухае на избори, и самият факт, че политическото напрежение, така, леко ескалира в последните няколко дни по повод датата, доказва моето мнение. Защо ГЕРБ предлага тази дата? Аз считам, че представителите на нашия предизборен щаб и г-жа Искра Фидосова като член на изпълнителната комисия достатъчно аргументирано, с позоваване и на практиката, а това е вече и вид традиция в нашата парламентарна демокрация, за това кога е времето, подходящо да бъдат проведени едни такива избори. Разбира се, всяка политическа сила има своите съображения, които остават на заден план, зад камерите, зад микрофоните на медиите. Така или иначе обаче избори ще има, те ще бъдат на една и съща дата за президент и за местни органи на власт, така че очакваме само окончателната дата.

Водещ:
Аз подозирам, че на вас ви ухае на избори още от аферата със записите на СРС-тата. Това ли имахте предвид или...

Ц. Цачева:
Не, не, ни най-малко. Това, за което вие намеквате, считам, че не е сериозно. Предсрочни избори за Народно събрание няма да има.

Водещ:
Не, не, имах предвид...

Ц. Цачева:
Това, че има подобни атаки от опонентите ни, не е желателно, но е нормално за парламентарна демокрация.

Водеща:
Но ето, вие сама признавате, че има задкулисие, че партиите правят някакви свои сметки...

Водещ:
Така казахте, да.

Водеща:
...които не обявяват по телевизия и по радиото, и по пресата. И какво, като изборите не са на 23 октомври - някаква драма ще се случи ли?

Ц. Цачева:
Кой е казал, че те със сигурност ще бъдат на 23-и? Нека първо институциите, които сме компетентни по конституция да приемаме решенията, да се произнесем. Това е президентът, който насрочва местните избори, и Народното събрание, което обявява датата за парламентарните избори. Искам да заявя, че има добра комуникация между двете институции в момента. Интензивно се...

Водеща:
Имате предвид президентството и...

Водещ:
Народното събрание.

Водеща:
...Народното събрание.

Ц. Цачева:
...президентската и Народното събрание, интензивно се обменя информация, търси се удачният вариант. Но не бива само защото трябва едновременно да бъдат удовлетворени всички политически сили, което не винаги се оказва възможно, да се търси някакво компромисно решение, което ще бъде лишено от смисъл. Обективно датата, колкото е по-рано, е толкова по-добре. Защо? Защото ние сме в ситуация на нов изборен кодекс, на нови изборни правила. На институциите, които провеждат, организират и провеждат тези избори, им трябва време след приключването да обявят резултатите и най-важното - местните власти да могат да се структурират. Трябва да бъде насрочено първото заседание на общинските съвети, трябва да бъде положена клетва на общински съветници, на кметове, и това съвпада с работещия парламент в този период, който парламент трябва да приеме най-важния за всяка календарна година закон, а това е законът за държавния бюджет.

Водещ:
Проблем ли е...

Ц. Цачева:
Как си ни представяте, ако народните представители, които сме и партийно ангажирани към съответните партии, от които сме излъчени, участваме в изборите за местна власт и за президент по една или друга форма и в същото време комисиите ни сериозно работят, заседават и обсъждат държавния бюджет, ако това се случи през ноември месец, така както е предложението на ДПС?

Водещ:
А проблем ли е, че няма да е завършил селскостопанският сезон, както казват наистина...

Ц. Цачева:
Вижте, това е несериозно. Аз уважавам виждането в сутрешните блокове да има по-малко политика и повече, така, шеги. Но темата за селскостопанския сезон не е актуална, още повече след последните резултати от преброяването. Не казвам, че няма селско стопанство в България, но не е сериозно.

Водеща:
Така, хайде последен въпрос, за да изчистим тази тема, а тя може би не е настина от най-важните, но вероятно хората, които сега в момента ви слушат, част от тях ще си кажат, ама чакайте сега, може би пък ГЕРБ поставя ултиматум на президента кога да са изборите, при положение, че по конституция той издава указите кога да са изборите. Има ли такъв ултиматум...

Водещ:
За местните...

Водеща:
...от страна на ГЕРБ към президента или не?

Ц. Цачева:
Аз мисля, че такъв ултиматум няма и не може да има. Съгласно процедурните правила до момента президентът е провел консултации с представители на всички политически сили и затова са тези консултации, всяка една политическа сила да заяви своите предпочитания. Това е по отношение компетентността на президентската институция, на президента, да насрочи изборите за местна власт, органи на местната власт. От друга страна обаче, си остава компетентността на Народното събрание, което трябва да насрочи, аз бих казала обратното, че защо да не тълкуваме, че пък президентът налага на Народното събрание, а ние все пак сме парламентарна република, кога да бъде датата. Нека да се произнесем, още малко търпение от страна на вас и зрителите ви, ще имаме дати за избори, ще се проведат изборите. Така че този сюжет около датата мисля, че не е най-важното.

Водеща:
Добре, да го приключим. Има наистина по-важни неща и едно от тях според мен е, че още отсега има политически сили, да кажем, като Българската социалистическа партия, които се съмняват в прозрачността и честността на тези избори. Един от аргументите им е фактът, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Според вас има ли такъв конфликт на интереси и имат ли здраво основание тези съмнения за... да се поставя под въпрос честността на изборите?

Водещ:
Даже искат международни наблюдатели.

Водеща:
Да.

Ц. Цачева:
Няма лошо да има международни наблюдатели. Аз съм доказала, че парламентът под мое ръководство не се страхува да бъде под наблюдение на медии, на наблюдатели, така че най-вероятно ще уважа искането, което е постъпило до мен от представителите на опозицията, да има такива наблюдатели. Все още не съм се произнесла, защото не е актуален моментът, не са насрочени датите за изборите, за да мога да реагирам на това предложение. Що се отнася до това дали изборите ще бъдат прозрачни, честни, аз мисля, че всякакви опасения са несъстоятелни. Най-добре на този ваш въпрос отговори под формата на парламентарен контрол министър-председателят Борисов в пленарна зала. Г-н Цветанов е заместник-председател на партия ГЕРБ, няма начин и като вицепремиер той по някакъв начин партийно да не е обвързан с провеждането на тези избори. Кое за българските граждани и за всички нас е по-прозрачно и по-ясно? Тогава, когато той коректно, почтено застане начело на предизборния щаб, излезе в отпуска, не упражнява правомощията си на силов вицепремиер и министър на вътрешните работи за това време и работи в кампанията. За мен обратното би било по-укоримо. Тогава, когато под формата на една мнима деполитизация конкретно за изборите той казва аз съм вицепремиер, аз съм министър на вътрешните работи, аз няма да участвам в в щаба. Нали разбирате, че е несериозно? Няма как заместник-председател на партията, вторият човек след лидера Борисов да няма отношение към избора и кандидата за президент. Много е възможно, ако той е кандидат за президент на ГЕРБ, начело на щаба да застане друго лице. Така че...

Водеща:
Има ли такава хипотеза всъщност?

Ц. Цачева:
Разбира се, че всички хипотези са възможни. Ние сме само в началото на една предизборна, няма да кажа кампания, а година, защото официално кампанията не е започнала, нека да се обявят датите, нека да се уточнят кандидатурите, нека да заработят активно щабовете предизборните и тогава да търсим притеснение. По-скоро аз считам, че опонентите ни в лицето на социалистическата партия търсят своего рода оправдание. За мен те са притеснени от начина, по който ще се представят на предстоящите избори, и, видите ли, сега дайте една година напред да търсим защо резултатите ни евентуално биха били такива. Не е проблемът в предизборния щаб на ГЕРБ. В резултатите от изборите...

Водещ:
В други телевизори, както...

Ц. Цачева:
Разбира се. Разбира се.

Водеща:
Колкото до различните хипотези, ето, всички чухме какво каза Искра Фидосова за това, че в рамките на ГЕРБ се обсъждат три номинации - на двама мъже и на една дама, за поста на "Дондуков" 2. Вие всъщност знаете ли кои са спряганите личности?

Ц. Цачева:
Не.

Водеща:
Защото тук вчера...

Водещ:
Е, не, недейте така.

Ц. Цачева:
Не, не, съвсем откровена съм с вас. Това са разговори, които се водят в изпълнителната комисия, аз не съм член на изпълнителната комисия, така че съм абсолютно...

Водещ:
В неведение.

Ц. Цачева:
...искрена и честна с вас.

Водеща:
И името на дамата не е вашето име?

Ц. Цачева:
Не мога нищо да кажа по въпроса. Просто казвам, че не знам нищо за тези неща. По какъвто и начин да ми зададете въпроса, ще намеря съответен начин да ви отговоря. Но това е самата истина. Това е самата истина.

Водеща:
Не, аз ще ви попитам директно...

Водещ:
В това сме сигурни...

Водеща:
...дали имате амбиции към поста на "Дондуков" 2 вие лично?

Ц. Цачева:
Подобен въпрос би трябвало да получи отговор първо в моята партия, след което ще бъде обявено пред медиите.

Водеща:
Може би всъщност първо отговора вие самата трябва да си дадете, искате ли да се борите за този пост.

Ц. Цачева:
Нали не считате, че ще получите отговор на този въпрос тук, пред милионната ви аудитория, тази сутрин, тогава, когато тази тема все още не е актуална пред ГЕРБ? Вижте, ние в момента, тъй като сме управляваща партия и сме свързани с онова, което върви като управление в държавата, с правителството, с работата на парламента, всеки един от нас има в близък план много отговорни задачи, които трябва да решава. Има си разделение на властите, има си партийна власт, има си партийно ръководство. Повтарям, тази тема не е актуална за мен в момента.

Водеща:
Коя е актуалната тема според вас в момента?

Ц. Цачева:
Работата на Народното събрание. Това, което трябва да свършим до края на пролетната сесия, законодателната програма за лятната сесия, издигане авторитета на институцията като цяло и, разбира се, текущите законопроекти, които са наш приоритет, все пак ние сме законодателната институция на България.

Водеща:
Така, само последен въпрос, за да изчистим изборната тематика. То е свързано с това, че БСП атакува пред Конституционния съд част от ключовите текстове в избирателния кодекс.

Водещ:
Новия избирателен...

Водеща:
Ако Конституционният съд обяви тези текстове за противоконституционни, ще има ли достатъчно време Народното събрание да реагира, така че изборите да бъдат проведени нормално, спокойно?

Ц. Цачева:
Нека да не гадаем, да изчакаме решението на Конституционния съд, след което парламентът ще вземе акт от това решение. Аз обаче не се притеснявам за решението в Конституционния съд, тъй като работата по изборния кодекс беше много сериозна, много прецизирана. Ние сме се съобразили с всички директиви, практики, опита на останалите държави по различни теми. Нямам притеснения за това какво ще се случи след решението на Конституционния съд. А за вас и вашите зрители, за вашата голяма аудитория, изборният кодекс няма да бъде пречка да бъдат проведени едни нормални избори.

Водещ:
Не ви притеснява решението на Конституционния съд, а притеснява ли ви нарушаването на нормалната комуникация и прекъсването на нишката в правителството по въпроса за АЕЦ "Белене" и някои недоразумения, които се получиха?

Ц. Цачева:
Няма прекъсване на комуникацията. Няма напрежение в правителството. Във вторник, знаете, преди началото на всяка пленарна седмица парламентарните групи провеждат свои срещи. Нашият лидер и министър-председател г-н Борисов беше, както обичайно, присъства поне веднъж в месеца, според неговата натоварена програма, на среща на парламентарната група. Бяха изяснени пред народните представители тези по-скоро в медиите търсени...

Водещ:
Мислите ли...

Ц. Цачева:
Мисля, да, защото се оказа, че, от това, което чухме и от министър Трайков, и от г-н Борисов, че всички са били уведомени, работили са в една и съща посока. Но вие сте прав с начина, по който зададохте въпроса, наистина се усеща, че някъде връзката, комуникацията, речено, казано, недоразбрано, това е проблемът. Но все пак кабинетът е на две години вече, има достатъчно, почти, има достатъчно опит. Това са неща, които се преодоляват.

Водеща:
Г-жо Цачева, вие виждате ли екипност в кабинета, както казвате, две години след неговото създаване, или виждате самостоятелната игра на много Бербатовци в него?

Ц. Цачева:
Не, първо, така, с неудобство бих коментирала аз състоянието на кабинета, тъй като това си е работа на изпълнителната власт. Ние като народни представители сме подкрепили лидера на ГЕРБ да състави еднопартиен кабинет. Този кабинет е съставен и екипността на правителството е първа грижа и задача на министър-председателя, и аз мисля, че това е факт. Разбира се, като народни представители ние имаме правомощия да упражняваме контрол върху министрите. Народното събрание не може да стои встрани от темата за това какво е състоянието на кабинета. Министерският съвет е колективен орган. Ако някой от министрите си мисли, че може да бъде солов състезател, трябва да прочете конституцията. И аз мисля, че няма, защото познавам всичките министри, няма министър, който да не знае и вътрешно да не е убеден, че той е такъв само поради волята на парламентарната група на партия ГЕРБ и останалите народни представители, които подкрепиха този кабинет, и, разбира се, личния избор на министър-председателя, който е номинирал съответния кандидат за министър.

Водещ:
Ще споделите ли с нас какви оценки писахте на министрите вие лично?

Ц. Цачева:
Аз не съм писала оценки по една-единствена причина - нямаше ме, бях извън страната, на тази група. Но, видите ли, това също е... ако ние искахме публично всеки един поотделно да заяви какво е неговото отношение към даден министър, бихме го направили. Ние обаче искаме в една анонимна анкета, така както беше проведена тя, не защото се страхуваме да застанем с имената и с личната си позиция, но да помогнем, ако щете, и на министър-председателя, защото само той и председателят на парламентарната група г-н Велчев имат сумата от тези оценки, нали, сборния резултат, той да се ориентира...

Водещ:
Да се ориентират.

Ц. Цачева:
...как стоят министрите му в парламентарната група.

Водещ:
В очите на...

Ц. Цачева:
За мен тези стъпки, които правим, доказват едно - връзката между парламентарната група на мнозинството на ГЕРБ в парламента и кабинета, който всъщност ние подкрепяме и зад който ние стоим. Ще бъде, не искам да го кажа на глас, но ненормално тук да не съществува връзка. И самият факт, че ние се вълнуваме от това какво се случва в правителството, че министър-председателят и останалите министри, а не бяха само г-н Трайков, присъстваха и здравният министър, и други, да не ги изброявам всички, но това са наши регулярни събирания всеки вторник по време на група.

Водеща:
Добре, казвате анонимно, анонимно, но всичко е във вестниците. Ето, днес с Андрей четохме, че премиерът е попитал кой ми писа петица. Защото е имало и такъв депутат от ГЕРБ, който...

Ц. Цачева:
А вие вярвате ли, че наистина е попитал по този начин?

Водеща:
Няма... А вярно ли е? Не знам... Така пишат вестниците.

Водещ:
Добре, ето, искрено ви казвам, аз лично се съмнявам, че е попитал. Струва ми се, че е невероятно да го е направил.

Ц. Цачева:
Сега, аз нямам информацията, защото не разполагам с нея, какви са оценките, така че аз не мога да твърдя за нещо. Питайте източника във вестника, този, който... откъде и как има тази информация. Сега, винаги с много широка усмивка чета публикации във вестниците, които пресъздават какво и как е казано в парламентарната група тогава, когато сме се събирали. Повярвайте ми, много от нещата, дори и които лично мен засягат, и т.н., са откровена неистина. Няма да кажа...

Водеща:
Стига със...

Ц. Цачева:
...друга квалификация, но са откровена неистина.

Водеща:
...с оценките, да завършим с нещо друго. Вие каква самооценка ще си дадете дотук като председател на Народното събрание?

Ц. Цачева:
За мен в политиката математическите оценки в цифри, в числа, не са най-точният измерител. Аз съм казвала и друг път по други поводи, че аз съм се стремяла през цялото време и се стремя да не бъда в ролята ми на председател на Народното събрание по-зле от моите предшественици. И затова моята...

Водеща:
Георги Пирински, проф. Герджиков...

Ц. Цачева:
...себеоценка е, че аз се справям не по-зле от начина, по който са се справяли предходните председатели на Народното събрание.

Водеща:
Последно само да...

Водещ:
Доста критично го казахте...

Водеща:
...обсъдим последните разкрития около подписката на РЗС за прекратяване на мандата на това Народно събрание и свикване на Велико народно събрание. Онзи ден излязоха едни нови разкрития на бившия областен координатор на РЗС в Силистра Здравко Георгиев. Каква ще е съдбата на този сигнал, който той подаде, и всъщност какво стана с тази видеокасета, с която пък вие разполагахте, свидетелстваща за това, че тази подписка е била манипулирана?

Ц. Цачева:
Аз не съм разполагала с нея. Тя беше изпратена по начин, че да стигне до мен, след което аз съм уведомила компетентните органи, тъй като Народното събрание няма разследващи функции. Действително в началото на тази седмица от мен бе поискана среща, народният представител на ГЕРБ от Силистра г-н Стефан Господинов помоли за среща в ранния следобед. Действително проведох такава среща. С него имаше един господин, който действително е бил координатор на РЗС във...

Водещ:
Здравко Георгиев.

Ц. Цачева:
Да, не си спомням името му на този бивш активист на РЗС. Той дойде, сподели как е провеждана тази подписка. Аз го изслушах, казах му, че нямам правомощия и нищо повече не мога да направя по случая. Той ме уведоми, че посещението му при мен е по-скоро като знак на коректност, тъй като той вече е имал разговори в прокуратурата и в един момент е счел за необходимо да ме уведоми и мен, тъй като по някакъв начин моето име, парламентът беше замесен с начина, по който е събирана тази подписка. Оттук насетне каква ще бъде съдбата ще се произнесат компетентните органи, това не е моя работа и не е работа на парламента.

Водеща:
Моля ви за кратък, но категоричен отговор, смятате ли, че кампанията по повод местните и президентските избори ще бъде мръсна, ще бъде нечестна, ще бъде компроматна, или?

Водещ:
Удари под кръста...

Ц. Цачева:
Замълчах, защото има достатъчно ясни правила, които, ако се спазват, това са правилата на изборния кодекс, на останалите закони, има обективни условия да проведем една демократична, нормална кампания, състезание на идеи. Отчитайки обаче традициите, български, казвам в кавички, със, така, тъга в гласа ми, не е невъзможно да бъдем свидетели в тази кампания и на подобни недостойни неща. Аз обаче съм убедена, че ще спечелят онези политически сили, които водят добронамерена, позитивна кампания, която не е заложена и разчетена на компромати. Още повече мога да гарантирам за ГЕРБ, тъй като ние сме нова партия, нямаме опита в конспиративните методи на провеждане на избори, те са патент на други политически сили, от страна на ГЕРБ това, което мога да заявя категорично, аз съм убедена и вярвам, че ще бъде проведена една толерантна, честна борба на идеи за управлението в местната власт и в президентската институция.

Водеща:
Добре, благодаря ви за това интервю.

Водещ:
Благодарим ви.

Водеща:
Това беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, гост на "Денят започва".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
21:06, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Външните министри на НАТО за Либия
Външните министри на НАТО за Либия
Две слаби земетресения у нас
Две слаби земетресения у нас