Според традицията на Велики четвъртък започва замесването на ритуалните хлябове за Възкресение Христово. Домашно приготвените козунаци си остават най-вкусното лакомство за Великден в семейството на Милка Лалова от Мездра, която спазва традицията да ги меси по бабината рецепта, предавана от поколение на поколение.
Според традицията на Велики четвъртък започва замесването на ритуалните хлябове за Възкресение Христово. Домашно приготвените козунаци си остават най-вкусното лакомство за Великден в семейството на Милка Лалова от Мездра, която спазва традицията да ги меси по бабината рецепта, предавана от поколение на поколение.
Най- важното за приготвянето на хубави козунаци е да не се бърза, а всичко да се изпипа бавно и с удоволствие. Яйцата, с които се замесва брашното трябва да са снесени от кокошки, расли на свобода. Милка знае тази рецепта от баба си Йонка и допълнителна екстра в нея е капката ром и лъжица свинска мас.
Милка Лалова:
- Много ми е приятно да меся козунаци, защото си спомням за майка и баба как месеха и всички се радвахме.
За да се дели на конци, козунакът трябва да се омеси добре. Народното поверие гласи, че в къщата ще има столетници, ако тестото се удари 100 пъти на масата.
Когато тестото втаса, то повдига капака на тенджерата. Козунакът се „плете” не само да изглежда красиво, но и бързо да се опече.
Милка Лалова:
- Опече се отлично като слънце, сега слагам другия, който е по бабината рецепта с червени яйца.
Домашният козунак иска поне 10 часа приготовление, докато изпълни къщата с неповторимия великденски аромат.