Дни преди Великденските празници в Бургас се извършват засилени проверки на агнешко месо. Инспекторите от Агенцията по безопасност на
храните следят качеството и произхода на продукта. Опасно ли е месото от районите с шап и как да го разпознаем - вижте в следвашия репортаж.
Месото задължително трябва да има елипсовиден печат и БГ номер, който гарантира, че не е внос. Само агнешкото от заразената с шап Бургаска област ще се продава с различна маркировка.
Д-р Денка Благоева – Агенция по безопасност на храните:
- При него маркировката, която се слага е кръгъл печат и това означава, че са животни от добити от регион с шап.
Месо от районите под карантина обаче в морския град почти няма. Въпреки, че не е заразено, търговците не зареждат от него, защото трудно се продава.
Никола Костов - търговец:
- Питат постоянно. Има ли шап, няма ли? Притесняват се хората. И за това не зареждаме, гледаме от други райони.
Болестта не е опасна за човека, но хората казват, че се притесняват какво агнешко месо купуват.
Мери Тодорова:
- Следя дали има печат, дали е от ветеринар. И точно това се страхуваме - дали да го купим или не. Затова сега не купих.
Десислава Димитрова:
- Не знам дали са направени необходимите изследвания,
за да се предлага месото. Просто няма как отивайки да си купиш, да изискваш документи и съответно, дали документът отговаря.
Мария Атанасова:
- Задължително трябва да се пита, защото не знаеш откъде пристига това месо.
Служители на Агенцията по храните ще извършват проверки и по време на Гергьовденските празници.