За всеки от нас, особено през пролетта, най-важни са резултатите от изследването на тревата и листните зеленчуци, които растат на открито.
Виктор Бадулин - зав. секция Радиационен контрол в Национален център по радиобиология и радиационна защита:
- Йод и цезий, радиоактивните аерозоли се отлагат върху земната повърхност преди всичко върху растителността и следващия етап от веригата, тревата, която пасат животните.
В хранителната верига след това евентуалното замърсяване попада в млякото и месото. Тази вечер в изолирана с 12 тона олово апаратура, за да няма влияние дори от естествения радиационен фон, е проверявано прясно мляко от село Нови хан.
- Тези резултати в нормата ли са или не?
- Това е Цезий 137.
- 1000 пъти под нормата.
Най-важните принципи, които се спазват в лабораторията - да се изследват проби от различни точки от страната ни, като те се събират на случаен принцип и зеленчуците да не са парникови, а да са изложени на атмосферните влияния.
Росица Тоцева - завеждащ лаборатория контрол на облъчване на населението в Национален център по радиобиология и радиационна защита:
- Вземаме ги от реалните производители, не ги купуваме от пазари и не ги взимаме от търговската мрежа.
Пред камерата ни подготвят за изследване чесън от село Василовци, Монтанско.
- Този чесън е нарязан, както виждате. Сега го прехвърлям в маринери, след което ще вземем теглото и ще бъде подложен на гамаспектрометричен анализ.
- Каква е радиационната обстановка на базата на тези изследвания?
- Абсолютно нормална, за щастие абсолютно нормална.
От Националния център по радиобиология и радиационна защита казаха, че стойностите на радионуклеиди са паднали вече значително под чувствителността на използваните от тях методи. Така, че консумацията на пролетни зеленчуци по отношение на радиация е абсолютно безопасно.