НОВИНИ

Волен Сидеров пред "Панорама": Атака е за повече държавна регулация

Нашата партия единствена засега имa готова предизборна платформа и в нея се акцентира, че трябва да се промени икономиката на страната, да има повече държавна регулация. Това каза в студиото на "Панорама" лидерът на Атака Волен Сидеров. По думите му финансовата криза принуди редица големи умове в икономиката на Запад да призовават за повече регулация. Държавните глави също заговориха за регулация.

волен сидеров панорама атака повече държавна регулация
bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 06.03.2009
Чете се за: 06:34 мин.
У нас

Нашата партия единствена засега имa готова предизборна платформа и в нея се акцентира, че трябва да се промени икономиката на страната, да има повече държавна регулация. Това каза в студиото на "Панорама" лидерът на Атака Волен Сидеров. По думите му финансовата криза принуди редица големи умове в икономиката на Запад да призовават за повече регулация. Държавните глави също заговориха за регулация.

Според него ние трябва да гледаме световната тенденция, а тя е за по-голяма регулация и за икономика, която стъпва на реален продукт. Сидеров добави още, че ако се допусне Турция да влезе в ЕС, каквото искат управляващата коалиция и част от опозицията, ЕС ще изгуби своя християнски облик, защото това ще бъде най-голямата по численост нация в евросъюза. Ако това стане, това ще бъде краят на българската нация. България просто ще престане да съществува като нация, мрачно прогнозира лидерът на Атака. Турция няма да се промени, няма да стане европейска държава, тя ще има амбицията да подчини балканските страни, допълни той.

Отговорността на лидера е да служи на интересите на народа. И непрекъснато да се вслушва в тези интереси. Ако го прави, той ще бъде избиран и харесван, каза в заключение Сидеров.

Пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев: Днес "Панорама" започва с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Добър вечер.
Волен Сидеров: Добър вечер.

Водещ: Господин Сидеров, излязохте от парламента и преди дни ви видяхме отново на площадите. Не изневерихте ли по този начин на вашите избиратели, това ли чакаха те от вас?
В. Сидеров: Не, по никакъв начин не изневеряваме на нашите избиратели, напротив, те го искат това, което ние направихме. И аз, когато върша едно действие, винаги сверявам с тях това, което правя. Аз получих тяхното одобрение за това, което върша и което партията направи, и смятам, че то отговаря на техните очаквания. Не е, не е вече... този парламент не може да роди нищо, това беше нашето заключение, когато решихме да напуснем парламентарното заседание. И аз смятам, че няма нормално честно мислещ българин, непредубеден, който да не се съгласи с това.

Водещ: Чисто математически не улеснявате ли така мнозинството, което много по-лесно може да взима решения по този начин без вас?
В. Сидеров: Чух някакви такива спекулации, но мисля, че това са по-скоро... това е озлоблението на някои партии, които се пишат опозиционни, но когато ги поканих още миналото лято да направим този единен фронт и да тръгнем с бойкотиране на парламента и с действия, които да доведат до предсрочни избори, те се ослушваха, искаха да си отидат на ваканция лятна, след това да си дойде есента, след това още да си карат на топло в парламента, оправдавайки се, че там, като стояли, щели да направят нещо, което да смути мнозинството. Е, видя се, че това не е така. Видя се, че и седмият вот на недоверие, който отново беше упражнение с предизвестен край, не разби мнозинството. Така че ние сме правите в случая, а тези, които подхвърлят подобни спекулации, не са прави...

Водещ: Имаше и още едно обвинение обаче...
В. Сидеров: ...те просторат...
Водещ: Имаше и още едно обвинение, то се подхранва от хората, които напускат "Атака", и това обвинение беше, че вие си спасявате парламентарната група, излизайки от парламента.

В. Сидеров: Това е също, така, плод на гузни съвести. Не, наистина нашите действия са продиктувани от това да бъдем с хората, които ни одобряват. И сега, когато правим обиколки в страната, това се вижда много добре. Аз виждам, че не само не сме сгрешили, напускайки, а, напротив, страшно полезни са тези срещи с хората, с българите, тези, които гласуват, тези, които се интересуват. Трябва да ви кажа, че страшно сериозна разлика виждам в израстването на българите от по-малките селища. И ние понякога тук се вторачваме в жълтите павета, в това, което става в парламента и в централните институции, и пропускаме това, което става в страната, във всяко едно селище. Там хората вече задават страшно точни въпроси, адекватни. Разбира се, че те следят политиката, анализират я, има едно израстване. Аз, ако сравня нещата с 2005 година например, трябва да ви кажа, че българското население, българският народ има едно поумняване, едно по-сериозно отношение и доста по-конкретно, конкретизирано като политика.

Водещ: А те питат ли ви, тези хора, с които се срещате, питат ли ви как ще изпълните това, което им предлагате? Защото странят другите партии от вас, декларативно, а и вие не им оставате длъжен, и хората могат да кажат "добре, той говори, обещава неща, но как ще ги реализира, след като няма голяма възможност да влезе в коалиция с някого и да управлява"?
В. Сидеров: На този въпрос отговорът е, че ще получим доверието, което е необходимо, за да направим нещата, които заявяваме. Тук с една скоба да кажа, че ние единствени засега от парламентарно представените, а и извънпарламентарно представените партии, претендиращи за участие във властта, сме излезли с готова предизборна платформа, програма, която беше приета на нашия национален сбор през декември, конгреса ни. И тази програма много ясно отличава "Атака" от останалите политически сили, които... включително и тези, които претендират да бъдат опозиция или алтернатива Защо? Защото ние там казваме ясно, че трябва да се промени философията на икономиката в България, че трябва да има повече държавна регулация, че трябва да се промени този свръхлиберален... предполагам, че господин Ганев след малко ще вземе отношение и ще развие своите глобалистични възгледи, този свръхлиберален поглед и начин, по който се правеха нещата не само в България, а и в света. Ние виждаме, че финансовата криза принуди редица големи умове в икономиката на Запад да преосмислят виждането си и да започнат да призовават за повече регулация. Не само това, държавните глави на големите държави в евросъюза се събраха преди броени дни в Берлин и там заговориха за регулация. Заговори се... не само се заговори, а се върши национализация, една дума, която предизвика огромен присмех и ирония, когато ние я произнесохме преди три години в българския парламент с идеята, че някои активи, които бяха продадени по криминален начин в България за жълти стотинки, трябва да се одържавят и определени области, структуроопределящи, да бъдат със значително държавно участие.

Водещ: Защо не кажете тогава, че "Атака" е социалистическа...
В. Сидеров: Това се...
Водещ: ...или комунистическа партия?
В. Сидеров: Това се прави. Ами, ако Англия и Америка са социалистически или комунистически, те правят това в момента. Те правят национализация на свои финансови институции, те правят национализация на редица големи структуроопределящи предприятия в техните държави. Така че ние трябва да гледаме каква е световната тенденция, а тя е за по-голяма регулация, тя е за типа физическа икономика, така да я нарека, тоест икономиката, която стъпва върху реален продукт, върху износ, върху създаване на продукт, а не виртуалната финансова игра, която доведе до кризата.

Водещ: На вашия митинг прозвуча тезата за това, че Турция не трябва да става член на Европейския съюз. Искам да ви попитам, понеже тази теза не е непозната в Европа, и в България включително, какво трябва да иска един български патриот на своята граница - една европейска Турция или една разочарована, ядосана, обидена Турция, обидена на Европа?
В. Сидеров: Въпросът е, така, подвеждащ, хубав въпрос, като... журналистически добър въпрос.
Водещ: Много ви благодаря.
В. Сидеров: Но от гледна точка на нашия интерес, истински, народен ще кажа даже, не национален интерес, ние ако допуснем Турция в евросъюза, това ще бъде най-голямата по численост нация, мюсюлманска най-голяма нация в евросъюза. Той, освен че ще загуби своя християнски облик... но, хайде, ако излезем от тази гледна точка, верска, ние ще имаме една държава, която е със своята агресивност и...

Водещ: Все пак светска държава, да не забравяме.
В. Сидеров: Силно... аз това ще го оспорвам много силно - че е светска. В момента там управлява една ислямистка партия, фундаменталистка, която... знаете, че Конституционен съд се занимава с нея и обяви, че тя противоречи на конституцията. Въпреки че се срещат наши политици...

Водещ: Значи е светска.
В. Сидеров: Това е така, защото Щатите искат Турция да бъде в Европейския съюз. Каквото кажат Щатите, в Европа до голяма степен се приема от някои, но не от всички и ние залагаме на това. И това е наша категорична позиция, по която се разминаваме с редица... освен с управляващите, техни представители. Младият социалист Вигенин наскоро каза, че социалистите ще работят за Турция в Европейския съюз. ГЕРБ в програмата си, партията, която е извънпарламентарна, но претендира да влезе във властта, също в програмата си каза, че е за Турция в евросъюза. ДСБ и СДС също са за Турция в евросъюза.

Водещ: Не е вярно това, Иван Костов е един от тези, които развиха тезата...
В. Сидеров: Иван Костов напоследък започна да имитира някои тези, които аз съм развил, но това не го прави убеден и не го прави приемлив за хората, защото все пак човек трябва да защити една позиция достатъчно дълго време, а той доста е шикалкавил с тази позиция. Но така или иначе и управляващата коалиция, и основни опозиционни партии, които претендират за алтернатива, казват Турция - в ЕС. Ние казваме единствено, "Атака", категорично, защото това според нас ще бъде краят на българската нация... Заканата на Тургут Йозал "този път не с оръжие, а ще ви превземем икономически и демографски" ще бъде изпълнена. България просто ще престане да съществува като нация, това не са силни думи, това не са пресилени, не е черна картина, ако се допусне Турция. Турция няма да се промени, тя няма да стане светска държава, тя няма да стане европейска държава. Тя ще бъде агресивна с амбицията да подчини балканските страни с пантюркистката си доктрина, която е абсолютно жива, за която се хвърлят страшно много пари в турската държава, тук факти... мога да ви залея с това нещо, писали сме, говорили сме много. Това изобщо не е нито плашило, нито нещо, с което трябва да се подхожда леко...

Водещ: Да, но вие говорите за това и говорите за възмездие, господин Сидеров, а не толкова за тези неща, които споменахте преди малко в икономиката. Това ли е по-важно в момента... това ли е по-важно в момента, защото вие казвате това не е плашило...
В. Сидеров: Еднакво важно е.
Водещ: ...но такива неща може би носят гласове?
В. Сидеров: Еднакво важно е, защото при затриването на българската нация
изчезват всички въпроси, изчезват икономическите... политически, партийни, просто ще има една територия, която ще бъде може би наричана Булгаристан, но няма да е българска суверенна държава - това е едно. Другото е, че икономиката, за която вероятно ще се говори след малко, е в зависимост от това какво управление ще има в бъдеще, в зависимост от това каква визия, какво ще се прави в следващото управление. А когато...

Водещ: Вие казвате, че имате програма за това.
В. Сидеров: Да, и то засега единствената, в която има някаква яснота за смяна на икономическия модел, за една друга доста по-социално ориентирана икономика, за стимулиране от държавна страна на български фирми - така, както го правят далекоизточните държави Корея, Япония... Южна Корея, Япония, един модел, който да направи България със самочувствие и не територия за чужди стоки, а произвеждаща и изнасяща. Казвам го съвсем маркиращо и накратко.

Водещ: Да. Сега аз искам да обобщим обаче с един въпрос. Каква е мисията на лидера и на човека, който претендира да носи отговорността в България - дали да казва неща, заради които хората ще го изберат, или да казва включително и неудобните истини, които хората не искат да чуят, не им е приятно да чуят, но трябва да ги понесат?
В. Сидеров: Отговорността на лидера е да служи на интересите на народа си, там, откъдето произлиза, откъдето му е коренът, да не забравя откъде е произлязъл и непрекъснато да се вслушва в тези интереси. Ако го прави, той ще бъде и избиран, и харесван лидер. Ако си играе с тези неща, това ще му проличи и веднага щом му проличи, той пада и се срива като политически лидер.

Водещ: Благодаря ви, господин Сидеров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Какво е състоянието на пострадалите при жестоката катастрофа в Пловдив?
Какво е състоянието на пострадалите при жестоката катастрофа в Пловдив?
21:17, 19.05.2024
Чете се за: 06:17 мин.
Ще тръгне ли отново Симеоновският лифт?
Ще тръгне ли отново Симеоновският лифт?
21:00, 19.05.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Проверка на факти: Двойни ли са цените в Хърватия една година след въвеждане на еврото?
Проверка на факти: Двойни ли са цените в Хърватия една година след въвеждане на еврото?
20:42, 19.05.2024
Чете се за: 13:05 мин.
Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит?
Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит?
20:26, 19.05.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Задържаха във Варна кораба, блъснал "Мухамед Зет"
Задържаха във Варна кораба, блъснал "Мухамед Зет"
20:01, 19.05.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Каква е стойността на "не подкрепят никого" на изборите?
Каква е стойността на "не подкрепят никого" на изборите?
19:34, 19.05.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Няма регистър на хората, които страдат от възпалителни чревни заболявания у нас
Няма регистър на хората, които страдат от възпалителни чревни заболявания у нас
19:02, 19.05.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Тежка катастрофа с жертва във Варна
Тежка катастрофа с жертва във Варна
18:41, 19.05.2024 (обновена)
11424
Чете се за: 02:15 мин.
Грешката на матурата по БЕЛ: Настояват зрелостниците да бъдат компенсирани
Грешката на матурата по БЕЛ: Настояват зрелостниците да бъдат компенсирани
18:19, 19.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
37 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол за ден
37 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол за ден
17:37, 19.05.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Изложба „Петър Берон: 200 г. от издаването на „Рибния буквар“
Изложба „Петър Берон: 200 г. от издаването на „Рибния буквар“
16:34, 19.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Над 130 000 къса контрабандни цигари са задържани на "Капитан Андреево"
Над 130 000 къса контрабандни цигари са задържани на "Капитан Андреево"
16:00, 19.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Американка по гражданство и българка по душа - актрисата Анджела Родел
Американка по гражданство и българка по душа - актрисата Анджела Родел
Чилиец арестуван при опит да внесе кокаин в Испания
Чилиец арестуван при опит да внесе кокаин в Испания