НОВИНИ

Борисов за промените във властта

В министерството на земеделието или ще бъде освободен един от заместник-министрите или ще бъде назначен още един зам.-министър. Това каза за сутрешния блок на БНТ премиерът Борисов. Той съобщи също, че ще разговаря днес и с министър Трайков, за да му припомни очакванията си за промени и развитие на ресорите, за които отговаря министърът. Премиерът коментира още оставката на министъра на транспорта Александър Цветков и смяната на заместник-министъра в икономическото министерство Марий Косев с Делян Добрев, както и освобождаването на Христина Митрева като управител на НОИ.

борисов промените властта
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 19.05.2011
Чете се за: 10:45 мин.
У нас

В министерството на земеделието или ще бъде освободен един от заместник-министрите или ще бъде назначен още един зам.-министър. Това каза за сутрешния блок на БНТ премиерът Борисов. Той съобщи също, че ще разговаря днес и с министър Трайков, за да му припомни очакванията си за промени и развитие на ресорите, за които отговаря министърът. Премиерът коментира още оставката на министъра на транспорта Александър Цветков и смяната на заместник-министъра в икономическото министерство Марий Косев с Делян Добрев, както и освобождаването на Христина Митрева като управител на НОИ.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново. Както рано-рано сутринта в прегледа на печата с Ади Радева ви казахме, водеща новина днес абсолютно естествено за всички вестници, за цялата преса са вчерашните рокади, 13 на брой, които бяха направени, най-висшата, най-високата от които тази на министъра на транспорта Александър Цветков. Сега на пряката ни телефонна линия е премиерът Бойко Борисов. Добро утро, г-н премиер. Здравейте.

Бойко Борисов:
Добър ден.

Водеща:
Вчера... да започнем със смяната на Александър Цветков, защото той наистина е, така, най-високопоставеният, който вчера
си отиде. Вчера обяснихте смяната на министър Цветков с оптимизиране работата с Брюксел по отношение на усвояването на еврофондовете. От Брюксел ли ви, как да кажа, намекнаха и подсетиха, че би било хубаво министър Цветков да си отиде, или това беше изключително ваша инициатива?

Б. Борисов:
Първо, от Брюксел намеци не правят. От Брюксел дават оценките си чрез това с кого работят най-добре. В случая има покриване на два факта. Заместник-министър Московски работи по еврофондовете, направи много там. На мен самия много повече ми харесва като начин на работа, много по-добре работи с останалите си колеги, тъй като тези програми са много свързани помежду си, особено регионалното министерство, екологията, финансите и министерството на Дончев, така че просто слагам за мен по-добрия човек...

Водеща:
Добре, не е ли странно да сложите всъщност точно Ивайло Московски, който отговаряше за тази оперативна програма "Транспорт", която през последните месеци наистина Брюксел много сериозно критикуваше? Защо точно той да е заместникът на Александър Цветков, ако причината са наистина проблемите с еврофондовете?

Б. Борисов:
Напротив, в последните няколко месеца тръгнаха всички програми по програма "Транспорт" и особено най-голямата, и той всъщност е и най-големият проект, това е... знаете, преди няколко дни открихме и започна строежът на рехабилитирания път между Пловдив, Бургас, Свиленград, и за 400 милиона проект. Да не говорим, че Московски работеше и по проекта на софийското метро, така че аз считам, че, без да имам никакъв упрек към Цветков, просто има по-добър за този пост и съм го избрал него. Не мога да разбера защо повече трябва да обяснявам едно и също нещо.

Водеща:
Всъщност една от основните версии, които се родиха във вчерашния ден...

Б. Борисов:
... човек на даден пост да го държиш заместник, защото вече две години си назначил друг.

Водеща:
В кой момент решихте, че Александър Цветков не е вашият министър на транспорта?

Б. Борисов:
Преди две седмици някъде.

Водеща:
И тогава сте го викнали в кабинета и сте му казали "ускори темпото". Той какво ви отвърна тогава?

Б. Борисов:
Нямам навик да споделям кой какво говори в моя кабинет. Мисля, че когато цялата политическа отговорност е моя и на Политическата партия ГЕРБ, аз имам правото да подменям и да слагам все по-добри и по-добри работещи хора. Още повече ГЕРБ е млада партия и е нормално в хода на работата ни да се виждат и други кандидати и за министри, и за други постове, които работят
много добре...

Водеща:
Г-н премиер, има ли оставка...

Б. Борисов:
...и според мен една конкуренция и едно налагане на темпо, което би трябвало да се толерира.

Водеща:
Така, но има ли тази оставка на министъра нещо общо с проблемите в Българските държавни железници?

Б. Борисов:
Ама ние заварихме БДЖ и НКЖИ, двете дружества, във фалирало състояние. Те по-големи проблеми от тези, които заварихме, няма как да имат. Вие знаете, че проведохме разговори и със Световната банка, осигурихме кредитирането, за да ги оправим. Сега преди няколко дни, когато беше и директорът на дирекция "Регионално развитие" г-н Дирк Анер, говорихме как би могло по европейски програми да подменим и подвижния състав, сиреч локомотиви, вагони и т.н., за да станат едни съвременни железници.

Водеща:
Има ли според вас оставката на министър Цветков нещо общо и с тази проверка, която ДАНС прави на съмненията за нагласен търг за строителството на ро-ла терминала до жп гарата в Драгоман?

Б. Борисов:
Ако има проверка на ДАНС с подобни констатации, повярвайте ми, както смених навремето здравния министър, давайки го на прокурор, по такъв начин щях да сменя и министър Цветков.

Водеща:
Да поговорим малко за промените в екипа на енергийното министерство. Защо Марий Косев си отива, защо, както вие се изразихте, ви трябва една по-политическа фигура на негово място?

Б. Борисов:
Под думата политическа имам предвид и в парламента има много депутати, които за тези 2 години показаха, че могат да бъдат и в изпълнителната власт. Такъв е точно Делян Добрев, много амбициозен, много умен, много амбициран, повтарям, човек да направи така, че най-сетне и нещо в това министерство да се случи. Защото, напомням ви, аз смених заместник-министър Мая Христова преди около година, защото, повтарям, нищо не се случваше. Две години след като сме на власт, в тази сфера няма никаква промяна от това, което сме заварили от тройната коалиция.

Водеща:
А какво искате да се случи, какво трябва да се случи?

Б. Борисов:
Какво трябва да се...

Водеща:
Да, казвате, че нищо не се случва, и това е причината за промените, които правите. Какво искате да се случва в сферата на енергетиката?

Б. Борисов:
Да бъде преструктурирана и да бъде по-ефективна. Ние не можем толкова време да търпим това, което сме заварили, и да не го променяме.

Водеща:
Има ли нещо общо отстраняването на Марий Косев с това, че руснаците не го харесват.

Б. Борисов:
Не случайно аз съм казал... не случайно аз съм казал, че цената на тока по никакъв начин не бива да бъде вдигана за населението, защото имаме огромни мощности, като се започне от "Козлодуй" и се стигне до електрическите ни централи, топлоелектрически централи. Наши мини с въглища. С една дума, имаме огромни възможности там. И след като няколко пъти го търся Марий Косев, оказа се сега една седмица на конференция или къде... даже не го знам, но командирован пък от енергийния холдинг, не от министерството, добре придружен, някъде в света. Преди това го търся - Кувейт, преди това - Дубай, преди това - Куба, и то по за седмица време. Извинявам се, но не толерирам и не търпя, както виждате, подобно отношение. На мен ми трябват, ето, давам пример с аналога му, заместник-министъра Московски. Ами той не е излязъл, момчето, един ден отпуск, от сутрин до вечер в министерството работи, копае по проектите, за да вкара повече пари в държавата. Ами естествено, че и той може да се командирова от БДЖ, да речем, и да замине една седмица някъде да си почива, придружен, или да участва в конференции. Съжалявам, на мен ми трябват тук мотори, които да извадят държавата от кризата и...

Водеща:
В интервю за "Дарик" радио, г-н премиер, обаче снощи Марий Косев казва, че е отстранен по политически причини.

Б. Борисов:
Ама той какво ще казва... къде го казва, първо?

Водеща:
Казва го пред "Дарик" радио в едно интересно SMS интервю.

Б. Борисов:
Въпросът ми не е къде, а откъде?

Водеща:
А, от чужбина, не знам точно откъде.

Б. Борисов:
От чужбина го казва. Министър Трайков е във Варшава, вчера, днес е в Чехия, този отишъл в Корея, аз няма да ставам министър на енергетиката или заместник-министър. Така че да се взимат в ръце и да работят, иначе... Аз, като пътувам за чужбина, отивам... примерно вечерта пътувам, на другия ден съм си в София. Така че...

Водеща:
Да поговорим малко за... г-н премиер, да поговорим малко и за Христина Митрева. Видяхте вчера от репортажите в новините, тя доста плака, разделяйки се с своя екип, и каза, че през последните два месеца се е намирала в пълна изолация, умишлена, по нейните думи, за да излезе НОИ виновен за някои неща. За кои неща НОИ трябва да излезе виновен според вас?

Б. Борисов:
И още само нещо да допълня за енергетиката. Не на последно... през Министерския съвет беше вкаран и мина в парламента Законът за възобновяемите източници, които, ако не беше Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ в парламента да го променят в движение, в следващите години България щеше да плаща такива огромни суми за произведени от слънчеви батерии или вятър, или биомаса цени на тока, че просто щяхме да фалираме икономиката.

Водеща:
Добре, кажете сега за Христина Митрева, сълзите, напускането на НОИ и греховете на института.

Б. Борисов:
Това, артистичното поведение на г-жа Митрева, мен ме може да ме трогне, защото преди колко... година и два-три месеца, когато политическа партия ГЕРБ я издигна за този пост, плака от радост, че сме я назначили. Така че... аз вчера разбрах, тръгвайки си, тя много добре ме познава, и досега аз съм й правил веднъж забележка, от която тя не се смути, когато си взеха парите за отпуски - 30 и колко хиляди лева тогава мисля,че бяха. Но те не се съобразиха с моята молба да не го правят. Тя вчера ме улесни много, като съобщи, че били спуснати списъци. Първо, искам да ми отделите една минута само да обясня. Всяка политическа партия се явява на избори, за да... и обещава на избирателите промени или дава своята програма, за която хората гласуват. Аз трябва да ви кажа, че... и съм помолил, особено по регионалните дирекции, да извадят какви кандидати... примерно, ето, за Благоевград кой е оставен там за регионален директор, дали не е брат на кандидат на БСП за власт, дали не е... с какво образование е и дали той е подходящ. Фактът, че г-жа Митрева, тръгвайки си, получи такава огромна подкрепа от БСП и ДПС и политизира това, че просто не желаят да работят с нея вече във финансовото министрество и в социалното министерство, ме кара да считам, че това е абсолютно правилна смяна. И тя вчера ме улесни... че структурите на ГЕРБ изпратили списък за свои кандидати. Ама какво по-нормално е това, когато една партия спечели изборите, да иска да подмени основните хора от предишната власт? Това е повече от нормално.

Водеща:
Аргументът на Христина Митрева е... тя казва: нямам нищо против това да се случи, но стига тези хора да са кадърни, защото тя твърди, че този списък, който вие сте й дал, е бил от некомпетентни хора.

Б. Борисов:
Ето, аз искам да проверите вие в Благоевград кой е
компетентният човек, който е оставила. На кого е брат? И когато видим другите кандидати, ще видите колко е... не съответства това с което говори г-жа Митрева. И пак питам - от 28 регионални дирекции в страната, когато само 4 реално са от Политическа партия ГЕРБ, а всичките 24 са от тройната коалиция, ами как НОИ ще събере приходите, които са толкова важни за бюджета...

Водеща:
Сега, когато Митрева... господин премиер...

Б. Борисов:
...дали тези хора имат интерес... дали имат интерес да съберат парите, питам.

Водеща:
Господин премиер, сега когато Митрева я няма, ще позволите ли чистка в тези териториални дирекции, така че да бъдат назначени хора на ГЕРБ?

Б. Борисов:
Госпожо, две години вече ние сме на власт и упреците към мен от много от нашите избиратели са, когато отивам да се срещам с тях, са, че аз съм оставил хората на тройната коалиция. Ами то Това се случи поголовно навсякъде. Откъде накъде? Ето, вие сама казвате, че във всички дирекции, 28, 24 са на други политически партии, хората кандидати. Така е и във ВиК, така е и в "Митниците", така е и във всички други дирекции. Всъщност аз и политическата ми партия и парламентарната група на ГЕРБ ще носим цялата отговорност, а някой друг ще очакваме да свърши
работата? Ами няма да я свърши.

Водеща:
Кажете, господин премиер, какви са идеите ви за наследник на Христина Митрева?

Б. Борисов:
Парламентът ще го реши, защото това е квота на парламента. Има достатъчно кадри да преценят най-добрите и да ги сложат. Но начинът, по който вчера в парламента БСП и ДПС бранеха кадрите, които Митрева е оставила или е назначила, ми показа, че всъщност действително съм направил голяма грешка навремето, когато съм я предложил.

Водеща:
А всъщност Иван Костов вчера каза, че очаква дестабилизация на НОИ след оставката на Христина Митрева. Вие споделяте ли тези
тревоги?

Б. Борисов:
Дано не е направила такива бели, които да са непоправими.

Водеща
Вие ще правите ревизия всъщност, не вие, но ревизия ще се прави на НОИ. Какви точно нарушения всъщност търсите по време на тази ревизия или нищо конкретно?

Б. Борисов:
Ние не правим проверки преднамерени, за да търсим нарушения. Дянков е длъжен да си изпрати инспектората или проверяващите и да уточнят защо има такова разминаване в парите.

Водеща:
Не на последно място обаче... да кажете с няколко думи защо ръководството на КАТ целокупно беше пенсионирано? Какви са истинските проблеми там?

Б. Борисов:
Ами пуснете една социология и... пуснете си една социология примерно за София вземат ли софийските катаджии подкупи, когато ги спират хората по улиците? И ако тази социология не е 80 процента поне, тогава ми задайте този въпрос. Така че... вижте, хората очакват от нас всеки ден... всеки ден да се доказваме и да изпълняваме това, което сме поели като ангажимент. Така че не виждам и тук драма. Аз искам в случая да кажа, че с назначаването на проф. Биолчев на Агенцията по акредитация ще получим необходимия ефект, максимално доказани хора в науката, в образованието да вземат това изключително важно решение. А пък с назначаването на патентно бюро на Веселинов също считам, че рязко ще се подобри и работата на тази агенция.

Водеща:
Господин премиер, ще има ли още промени, още рокади например в Министерството на земеделието?

Б. Борисов:
В Министерството на земеделието или ще сложа един заместник-министър още, или ще освободя един от тях, зависи... имам предвид от посока европейските фондове и програми. Вижте, аз искам на 100 процента динамика и работа на всеки един. Не искам хора, които, повтарям, да ми обикалят света или да им върши някой друг работата.

Водеща:
Всъщност той и министър Трайков доста често обикаля света. Последно го предупредихте преди време?

Б. Борисов:
Ами сега вече се надявам, че е разбрал, че много сериозно се отнасям, когато публично съм произнесъл нещо, което касае работата в държавата. Така че и днес, като се прибере от, той е във Варшава, оттам в Чехия, но днес ще се видим и на него също ще бъда любезен да му кажа претенциите си и се надявам, защото той иначе е, така, доста умен и работещ човек, да ме разбере
правилно и...

Водеща:
А, всъщност вие имате нови претенции към него, така ли?

Б. Борисов:
Моля?

Водеща:
Имате нови претенции към министър Трайков?

Б. Борисов:
Ами в началото на своето изказване аз ви казах, нали - преструктуриране на енергетиката, по-голяма ефективност, запазване цената на тока за населението, огромни възобновяеми източници, които имаме в момента, особено във входната енергия, която на практика след това най-скъпо се продава, най-добре се използва, в топлоелектрическите централи. Не на последно място, две години нямаме реално свършена работа в диверсификацията на газовите връзки. В момента... чак сега тече конкурсът за газовата връзка в Гърция. Нищо не се направи и до този момент с Турция. Връзката ни с Румъния. Ами аз няма да отговарям всеки ден за тази несвършена работа, има министри и заместник-министри. Или ще я свършат, или промените ще продължат. Точно и ясно.

Водеща:
Последен въпрос, той е свързан с подготвения от "Коалиция за България" вот на недоверие в икономическата и социалната политика. Въпреки че е ясно какво ще кажете, но все пак не смятате ли, че имат основание мотивите, с които БСП ще ви
поискат вот на недоверие?

Б. Борисов:
Точно тази партия, която буквално ни остави една съсипана държава в бурята на финансово-икономическа криза в света, когато
светът се тресеше, а Станишев обясняваше, че тук няма криза, в България, когато с влизането си в министерския кабинет министър Дянков завари половин милиард, над половин милиард вече дефицит към този момент на изборите, точно тази партия, точно тези, които всичко това доведоха в страната, да искат вот на недоверие просто е срамота. Но между другото, да се върнем още веднъж на политическите назначения, понеже тези дни се спекулира с шамарчето на Конституционния съд. Искам да питам кой конструира и къде работиха всичките съдии, които са в Конституционния съд, преди това - дали не са при парламента, дали не са били при президента Първанов, дали не са били министри в правителствата на тройната коалиция? И пак да се върна - Политическа партия ГЕРБ носи цялата отговорност и извежда държавата от финансово-икономическата криза, а всъщност на най-важните места в държавата, това са точно капаните, които ни заложиха, са хората на тройната коалиция. Това е и в съдебната власт между другото...

Водеща:
Г-н премиер, надявам се, че не обвинявате в политически пристрастия членовете на Конституционния съд?

Б. Борисов:
Аз искам да питам само къде са работили преди това и дали, ако министър Цветанов ми е бил съветник и помощник като главен секретар, след това не е и най-довереният ми човек. И ако някой е бил съветник или съветници на президента, дали не са били най-доверените му хора? Или някой, ако е бил вътрешен министър в кабинет на ДПС и НДСВ, дали също сега не изпълнява техните указания? Не бива да считаме, че това са... че не текат такива процеси.

Водеща:
Добре. Благодаря ви за това интервю, накрая ще кажа...

Б. Борисов:
С цялото ми уважение към тях... с цялото ми уважение към тях, но крайно време е да се знае, че всичко, което сме заварили, е било политическо назначение. Политическо назначение.

Водеща:
Тогава, когато ви обвиняват в политическа чистка...

Б. Борисов:
И сега, когато ние се опитваме да направим някоя кадрова промяна, нас да ни обвините, че правим политическа чистка, просто това не е сериозно.

Водеща:
Делян Добрев... Делян Добрев, г-н премиер, е тук, в студиото...

Б. Борисов:
Моля?

Водеща:
Делян Добрев е тук, в студиото, искате ли на финала нещо да му кажете?

Б. Борисов:
Делян Добрев така, както работи да успее да направи закона за възобновяемите източници изгоден за България и за данъкоплатците в следващите години, искам по същия начин със
самочувствие, енергия, отговорност да работи в Министерството на енергетиката.

Водеща:
Добре...

Б. Борисов:
Иначе в края на краищата ще го сменя и него, така че...

Водеща:
Добре. Благодаря ви за това интервю. Благодаря ви, това беше...

Б. Борисов:
И последно - да забравим пътуванията в чужбина.

Водеща:
Никой ли няма да ходи в чужбина?

Б. Борисов:
Ще ходят министрите, които са политически лица, или ако някъде, където трябва да се отиде, да се водят преговори, ще отиде тогава заместник-министър.

Водеща:
Да не се окаже сега, че трябва да си самозабраните да отидете в Полша?

Б. Борисов:
Когато има държавно посещение на премиера при премиера на друга държава, която само след половин-един месец ще поеме председателството на Европейския съюз и ще докладва за Шенген,
аз мисля, че това са несъпоставими неща. Освен това аз отивам вечерта и на другия ден си идвам.

Водеща:
Добре. Благодаря ви още веднъж за това интервю. Успех в Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
22:39, 24.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е решен
Техническият проблем на летище София е решен
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Надиграй ме - новият авторски формат на БНТ, стартира на 22 май
"Надиграй ме" - новият авторски формат на БНТ, стартира на 22 май
Какво ще се промени в енергетиката - разговор с Делян Добрев
Какво ще се промени в енергетиката - разговор с Делян Добрев