В горещите летни дни идва и желанието ни за свежест и разхлада. Един от най-приятните начини за почивка в горещия сезон е с чаша бира в ръка. Знаем ли обаче достатъчно за здравословния ефект, който притежава тази напитка?
За да станете майстор пивовар, трябва търпение, но и много внимание и любов към работата. Особено ако бирата, която правите, има свой собствен живот. Буквално.
Живата бира е без консерванти и не е пастьоризирана. За направата й са необходими 30-40 дни, но е годна за пиене само около седмица след като излезе от пивоварната. Затова пък е по-здравословна.
Инж. Иван Карагьозов, майстор пивовар:
- Живата бира е един пресен свеж продукт без тази последна термична обработка, която променя доста вкуса на бирата.
Необходим е опит, за да се открие идеалната комбинация от съставки. Като добавя към софийската вода различни по вкус малц и хмел, този майстор пивовар прави четири вида жива бира.
Инж. Иван Карагьозов, майстор пивовар:
- Като вкус тя е малко по-плътна, седи по-свежа, не е толкова алкохолна, тъй като се усеща вкусът на бирената мая повече.
През наближаващия сезон на бирата - лятото, можете да изберете между светло, червено, черно или пшеничено живо пиво. От това оптимално съчетание на полезното с приятното се възползвайте заедно с добри приятели и слънчево настроение за мезе.