Ако за някои диворастящите гъби са кулинарен деликатес, то за много хора в Родопите те са средство за препитание. В Смолян – районът с най-висока безработица в страната, през лятото брането на гъби, билки и горски плодове се превръща в алтернатива за хората без работа.
Ако за някои диворастящите гъби са кулинарен деликатес, то за много хора в Родопите те са средство за препитание. В Смолян – районът с най-висока безработица в страната, през лятото брането на гъби, билки и горски плодове се превръща в алтернатива за хората без работа.
Сезонът на гъбите е все още в началото си. Количествата са малки, а изкупните цени са 3 лв. за килограм пачи крак и 12 лв. за манатарка - първо качество.
Захарина Билянова - изкупвач:
- Нормални цени са, както минали години. Аз работя, от 96-та, се занимавам в тоя бранш, но нямаме гъба
така. Чакаме вече да тръгне пикът на гъбата, но няма ги подходящите явно условия.
Бюлен Чакъров от Смолян е един от малкото берачи на гъби в Родопите. Той е строител по професия, но останал без работа.
Бюлен Чакъров - гъбар:
- Като няма строителство, ще се занимаваме с гъби, билки и такива работи.
През целия сезон Бюлен е в гората. Понякога изминава 40-50 километра с кола и пеша, само и само да осигури прехрана за семейството си.
БНТ:
- Може ли човек да се препитава от това?
Гъбар:
- Възможно е. Стига да знае районите... Изкарват се, нормално, до обед – 50 лв. надник.
Разбира се, не всеки ден е така. Но хората, които нямат друга алтернатива, като Бюлен Чакъров, не се отказват. А ако изкупната цена на гъбите се задържи по-висока, ще успеят и да заделят някой лев и за зимата.