Продуктите от българска маслодайна роза стават все по-популярни. След розовото масло и вода, сега в хит се превръща розовото сладко. Съвсем не случайно село Розовец се е превърнал в център на този бизнес.
Продуктите от българска маслодайна роза стават все по-популярни. След розовото масло и вода, сега в хит се превръща розовото сладко. Съвсем не случайно село Розовец се е превърнал в център на този бизнес. Там беше Цветелина Атанасова.
Гюл или просто цветето - така с много обич хората от Розовец наричат маслодайната роза. За един месец по време на кампанията тук се преработват повече от 15 тона рози, за да се забъркат по-късно в цененото сладко.
Минчо Кировски - бригадир:
- До утре сутринта те ще бъдат изсушени в специални сушилни. Съхраняват се и при първата необходимост се пускат в производство.
Научих, че за да работиш на розите има две условия - да си сръчен и да можеш да пееш.
Жена:
- Сега в момента съм в сесия и идвам да помагам за розите. Ние сме пенсионери и тука сезонната работа, това работим. Колкото по-дълго, толкова по-добре за нас.
Освен, че подпомагат бюджета си, жените имат и невероятния шанс да изпитат върху себе си благотворното въздейстиве на розите. Твърди се, че ароматът им стимулира производството на ендорфин - хормона на щастиено, как тогава да не пеят .
А Розовото сладко се оказва хит в азианските страни със сигурност и заради лечебните си свойства.