С началото на истинското лято започнаха по-активни проверки за качеството на храните и продуктите, които се предлагат по Черноморието. В първата серия от проверки попаднаха Балчик, Каварна и Албена.
С началото на истинското лято започнаха по-активни проверки за качеството на храните и продуктите, които се предлагат по Черноморието. В първата серия от проверки попаднаха Балчик, Каварна и Албена.
След преглед на документацията в 20 заведения за обществено хранене и 15 щанда за сладолед, варена царевица, пуканки и дюнери, инспекторите са издали разпореждане да се унищожат 10 кг животински храни и 23 кг шоколад за глазура на сладолед.
В студиото на „По света и у нас” гостува председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
Можем ли да кажем, че подвижните колички и машини са по-опасни от опакования сладолед и Защо? Какви всъщност са най-честите нарушения при продажбата на сладолед? Какво трябва да гледаме? Според европейските директиви, не трябва ли храни извън магазина да се продават само опаковани, т.е. количките за сладолед забранени ли са? Какви са размерите на бизнеса със сладолед в България? Търговията с храни по морето не е ли два пъти по-опасна от магазините? Конкретни съвети, ако се съмняваме в качеството? Какви потребители за бъдем? Кои са най-честите нарушения? Санкциониран обект проверява ли се повторно? Асоциацията има ли инспектори по морето? Кои продукти наблюдава? Към кои храни и продукти да бъдем особено внимателни?
Отговорите на всички тези въпроси можете да видите във видеофайла.