Продуктите от българска маслодайна роза стават все популярни. След розовото масло и вода, сега в хит се превръща розовото сладко. Съвсем не случайно село Розовец се е превърнал в център на този бизнес.
Продуктите от българска маслодайна роза стават все популярни. След розовото масло и вода, сега в хит се превръща розовото сладко. Съвсем не случайно село Розовец се е превърнал в център на този бизнес.
Гюл или просто цветето - така с много обич хората от Розовец наричат маслодайната роза. За един месец по време на кампанията тук се преработват повече от 15 тона рози за да се забъркат по-късно в цененото сладко.
Минчо Кировски - бригадир: "До утре сутринта те ще бъдат изсушени в специални сушилни. Съхраняват се и при първата необходимост се пускат в производство."
Научих, че за да работиш на розите има две условия - да си сръчен и да можеш да пееш.
Млада жена: "Сега в момента съм в сесия и идвам да помагам за розите."
Жена: "Ние сме пенсионери и тука сезонната работа - това работим."
Освен че подпомагат бюджета си, жените имат и невероятният шанс да изпитат върху себе си благотворното въздействие на розите. Твърди се, че ароматът им стимулира производството на ендорфин - хормона на щастието. Как тогава да не пеят?!
А розовото сладко се оказва хит в азиатските страни със сигурност и заради лечебните си свойства.