ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Кулинарно-археологическа експедиция

bnt avatar logo от Красимир Ангелов, Кърджали
A+ A-
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Българската национална телевизия събра на едно място две звезди от своя екран - археологът Николай Овчаров и водещият на предаването „Бързо, лесно, вкусно" Ути Бъчваров. В древния град на траките Перперикон археолозите изненадаха кулинарния експерт, като приготвиха специфични ястия от Източните Родопи. От скалния връх започна и уникална кулинарно-археологическа експедиция в страните от Балканския полуостров.

кулинарно археологическа експедиция

Българската национална телевизия събра на едно място две звезди от своя екран - археологът Николай Овчаров и водещият на предаването „Бързо, лесно, вкусно" Ути Бъчваров. В древния град на траките Перперикон археолозите изненадаха кулинарния експерт, като приготвиха специфични ястия от Източните Родопи. От скалния връх започна и уникална кулинарно-археологическа експедиция в страните от Балканския полуостров.

И двамата дължат много на Българската национална телевизия. Ути Бъчваров от години води едно от най-популярните в страната кулинарни предавания. А професор Николай Овчаров доби известност с откритията си на Пеперикон не само от информационните емисии, но и от специалните репортажи за Евронюз и Си Ен Ен, направени от екипите на обществената медия. Тя е виновникът двамата да станат приятели.

Проф.Николай Овчаров: - Аз съм гостувал при него три пъти и така, лека полека се запознахме. Освен това открихме много общи интереси, много общи нагласи.

За да посрещнат звездата на БНТ, хората от близките до Перперикон села са приготвяли ястията цели два дни. На импровизирана маса в бивака на археолозите присъстваха типичните за Източните Родопи храни, някои от
които не се срещат на други места - като мантъ, кулак-сърма, къпана баница, сърми с булгур и разбира се, баклава. И докато спориха коя от
рецептите е дошла до нас от древните траки, специалистите стигнаха до
взаимно приемлива формула.

Ути Бъчваров: - Ние спазихме една много древна рецепта - да си измием ръцете и да седнем на сложената маса.

И до още една - за сърмичките.

Ути Бъчваров: - Тя е също много древна - не е важен размерът, важна е бройката.

След края на кулинарното шоу на Перперикон двамата заминаха за Западните
Балкани да търсят други, непознати, кулинарни рецепти и археологически
находки.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?