Община Златарица ще привлича туристи и гости от страната и чужбина с нетрадиционен еко и селски туризъм. Местните хора се гордеят с красивата си природа и твърдят, че само в Златарица може да хапнете най-вкусната градинарска чорба на света.
Община Златарица ще привлича туристи и гости от страната и чужбина с нетрадиционен еко и селски туризъм. Местните хора се гордеят с красивата си природа и твърдят, че само в Златарица може да хапнете най-вкусната градинарска чорба на света.
Тайната на уникалния вкус са екологичните зеленчуци, които от десетилетия се произвеждат във всяка градина в малкия град. На градинарската чорба в Златарица са посветили дори фестивал, който събира стотици любопитни кулинари от цялата страна.
Градинска чорба – яйца, кисело мляко, дафинов лист...
Пенка Славкова – майстор готвач: "Това са 22 продукта от градината! Другите супи са с меса, което е много вредно, а това е зеленчукова, диетична супа, богата на витамини – най–важното!"
Златарица е меката на зеленчуците, твърди кметът докато слага пресен лук и моркови в казана. И е убеден, че тази стара слава днес се казва "биохрана храна", а това означава голям интерес от чужденците.
Пенчо Чанев – кмет на община Златарица: "През 1856 година, поне така е извезано на знамето на градинарите, от Златарица са тръгвали над 600 души градинари и са разпространявали градинарството в цяла Европа."
От бизнеса с екозеленчуци сериозно са запалени и децата. И вместо да скучаят пред компютъра всеки ден копаят в собствена градина.
Пенчо Чанев – кмет на община Златарица: "Зеленчукопроизводство, месят тесто, пекат си пърленки. През лятото да имат занимания, не да се шляят по улиците."
Петьо: "Баба ми се занимава и аз оттам. Как се садят доматите, картофите, как се култучи, например, как се зарива царевицата…”
В града на чорбата предстои да отвори врати и етнографски музей, където гостите не само ще могат да видят характерните за региона занаяти, но и да разберат рецептата за вкусната супа.