НОВИНИ

Най-старата икона отново грее с пълния си блясък

Националният археологически музей показа днес изцяло реставрираната керамична икона на Свети Теодор. Национална, но и световна културна ценност, тя е от времето на цар Симеон и Велики Преслав и е най-старата икона на България.За първи път след откриването ѝ преди 100 години, иконата е с по-наситени цветове, допълнена с нови оригинални парчета керамика.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:45, 29.09.2015
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Тя е част от националните ни символи. Керамичната икона на Свети Теодор бележи времето на цар Симеон и златния век на икономическия и културен подем на първото българско царство. Обиколила е музеите на цял свят, но пътят и времето си казват своето. Пропуква се, чупи, пожълтява, цветовете ѝ потъмняват. Реставрацията ѝ преди 100 години и последващите аварийни намеси са били крайно неподходящи.

д-р Даниела Чернева - ръководител на реставрационния проект, НАИМ: "Тя е правена в началото на ХХ-ти век от хора, които са откриватели, те са ползвали материали, които са били известни - ние не можем да ги съдим за това. Това е било нивото на познание и на технически възможности".

Така преди две години широк експертен съвет взима решение за ново, цялостно реставриране на иконата. След като махат дървения панел на иконата, откриват причината за най-големите щети.

д-р Даниела Чернева: "Самите фрагменти са били монтирани в този гипс - гипсът не е еластичен, той е крехък и никаква друга арматура и това е било причинило при пътуването стреса - нови напуквания, които бяха довели до следващи напуквания счупвания и на оригинала".

Наложило се да махнат всички покрития от ретуш и лак отгоре. И под тях изображението грейнало с по-наситени цветове, керамичните плочки върнали белия си цвят. Във фонда на преславския музей открили и нови парчета с надпис Свети Теодор.

д-р Даниела Чернева: "Има добавени фрагменти тука около рамото около брадата това са малки парченца, които им бе търсено място специално тука един фрагмент, който допълва лицето".

И така става ясно, че иконата вероятно е била доста по-голяма. По-ясно изображение, в което светецът държи кръст - по аналогия на образа на Св. Теодор от Синай. Учените, обаче, не успяват за разберат - по какъв начин и къде е била окачена тази икона. Нито чий образ е точно - на Свети Теодор Тирон или Свети Теодор Стратилат. И двамата воини, във времето на героичните походи на Симеон, образът им вероятно се е слял в един.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В рибарското селище край Бургас взимат мерки срещу евентуално наводнение
В рибарското селище край Бургас взимат мерки срещу евентуално наводнение
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди