НОВИНИ

Президентът подписва глобалното споразумение от Париж за климатичните промени

В централата на ООН в Ню ЙОРК президентът Росен Плевнелиев ще подпише днес от името на България глобалното споразумение от Париж за климатичните промени. Плевнелиев определи този документ като исторически и от името на държавата ни пое ангажимент Българският парламент да бъде един от първите страни в света, които ще го ратифицират. Официалният кандидат на България за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова също подчерта огромното значение на споразумението за бъдещето на света.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
06:07, 22.04.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

След дълги и тежки дебати общо 196 държави от целия свят се обединиха в края на миналата година в Париж около общите цели за опазване на климата в дългосрочен план. Президентът Плевнелиев определи този факт като историческо постижение за прогресивното човечество и подчерта важната роля на България в целия процес по взимането на решения.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: И отново се надявам да имаме дебат в България, какво означава това за нас до 2100-ната година можем ли още от сега да подадем ръка за действия в българската енергетика, образование и производство така, че да комбинираме устойчиви, високотехнологични решения с ясен ангажимент България да бъде една от водещите държави.

Твърдия си ангажимент, поет от трибуната на генералната асамблея на ООН българският парламент да бъде сред първите ратифицирали споразумението Плевнелиев мотивира с необходимостта да се даде ясен знак, че страната ни е готова на реални действия.

Росен Плевнелиев: Ние ще сме едни от първите които ще действат. Това ще отекне много силно на световната сцена.

Глобалното споразумение от Париж за климатичните промени е най-дългосрочният документ, подписван някога от страната ни. Неговият срок на действие е до 2100-ната година.

Пред "По света и у нас" генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за най-високият пост в ООН Ирина Бокова също определи споразумението от Париж и подписването му днес в Ню Йорк като историческо събитие и подчерта огромната ангажираност на ръководената от нея организация по темите за устойчивото развитие в сферите на науката, образованието и енергетиката.

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН: И разбира се много се радвам, че и българският президент е тук, за да може и България да бъде участник в правенето на история бих казала.

Като кандидат за генерален секретар на ООН, Ирина Бокова участва в Ню ЙОРК и в голямата кампания на неправитерствените организации в света за това жена да бъде новият шеф на ООН. Своята позиция за бъдещето на организацията тя ще представи в пореден открит дебат, който е маст от новата прозрачна процедура за избор на генерален секретар.

Ирана Бокова: За мен това е едно добро решение, защото мисля, че ако през 2009 г. процедурата за избор на генерален директор на ЮНЕСКО не беше също толкова открита, отворена, може би нямаше да бъда избрана, и затова участвам в тези диалози със желание и огромно чувство на отговорност и към България.

Днес е и официалната среща на Ирина Бокова с президента Росен Плевнелиев, насочена към действията на българската дипломация в подкрепа на нейната кампания за генерален секретар на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова отхвърли слуховете за конфликт на интереси
Ирина Бокова отхвърли слуховете за конфликт на интереси
Принс имаше най-яката паспортна снимка
Принс имаше най-яката паспортна снимка