НОВИНИ

Мигрантите на ГКПП "Кулата" са открити чрез уреда "туптящо сърце"

На граничен пункт Кулата продължава да работи съвместния щаб на Министерствата на отбраната и на вътрешните работи, а в района непрекъснато патрулират униформени. Вижте прякото включване на Йорданка Бакалска от Кулата!

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
19:57, 29.05.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
мигрантите гкпп кулата открити уреда туптящо сърце

Мигрантите на граничен пункт "Кулата" са открити благодарение на уреда „туптящо сърце". Той представлява високотехнологична система, която е разработена в Япония. В България се използва от около месец най-вече за откриване на укрити в товарни автомобили хора.

Деян Моллов - директор на РДГП - Смолян: Имам предвид тези, които са добре затворени, хладилните камиони, които нямат възможност да бъдат проверени от другите ни технически средства, с които разполага пунктът.

„Туптящи сърца" има на по-големите гранично-пропускателни пунктове на страната. От Гранична полиция са категорични, че най-голямото предимство на уредите е, че не са стационарни, каквито са например рентгените, които не могат да се преместят толкова бързо. „Туптящите сърца" са мобилни и могат във всеки момент да се преместят на пунт, за който има подозрение, че има опит за нелегално преминаване.

комисар Стоян Стоянов - служител в ГПУ-Петрич: Системата има 4 датчици, които се поставят в програмата на камиона, има датчик, наземен, който също влиза в самата система. Най-добре се позиционират, ако има движение вътре в самия товарен камион или самата честота на сърцето.

Всички товарни автомобили, които преминават през граничен пункт Кулата, се проверяват с новата система. За сега няма открити нелегални мигранти. Уредът „туптящо сърце" ще остане на пункта докато е необходимо.

;

Въпреки че „туптящото сърце" за сега не е открило мигранти в някои от преминаващите Кулата камиони, уредът вече е установявал мигранти, укрити в тежкотоварни автомобили на други гранични пунктове. От Гранична полиция не пожелаха да кажат кога и къде точно. Иначе хората, живеещи в близките до граничен пункт Кулата села са много притеснени, защото според тях има опасност и други мигранти да преминат българо-гръцката граница. Затова те настояват засилената охрана да остане не временно, а за постоянно.

;

Обстановката на граничен пункт Кулата е спокойна. На базата на бившата застава, където се намирам в момента, има около 70 военни служители от Благоевград, както и военна техника. Охраната на българо-гръцката граница е засилена - има временен контролен пост на жп прелеза в близост до граничен пункт Кулата, а няколко пешеходни патрула обикалят постоянно.

На самия пункт щателно се проверяват всички превозни средства, особено камиони и микробуси, идващи от Гърция към България, което затруднява движението. Мигрантите, преминали Кулата са открити от нова технология, която се използва от скоро на граничния пункт. Какво представлява тя и до колко е ефективна, разказаха от гранична полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводители настояват комбайните да се движат и нощем
Зърнопроизводители настояват комбайните да се движат и нощем
Изследване на Галъп Интернешънъл за политическите нагласи
Изследване на Галъп Интернешънъл за политическите нагласи