НОВИНИ

Плюсове и минуси на генерал Радев

Виждал съм по филмите, че въздушните асове си отбелязват спечелените битки по корпусите на самолетите. Или както там се казва. Да пробваме да отбележим няколко червени точки за генерал Радев. И няколко черни.

Първан Симеонов
от Първан Симеонов
12:04, 20.08.2016
Чете се за: 02:05 мин.
Истории
плюсове минуси генерал радев

Всъщност, първият минус може да се окаже тъкмо прекаляването с всякакви авиаторски метафори. Да, изкусително е, има художество в темата „самолети“: кандидатът се появи буквално от небето, изненадващо; не излита, ако не е готов (така каза), рязко катапултира от загиващата авиация и сега парашутира тук, за да оправи нещата. И т.н.

Всичко това е красиво, но ако още две седмици генерал Радев продължи да говори за самолетни двигатели, например, рискува да остане трайно в професионалния коловоз и така и да не премине навреме в политическия. А, за да започне да се възприема като кандидат за президент, той много бързо ще трябва да започне да показва именно политическа плътност, тежест и най-вече широта.

Президентът Плевнелиев вече показа колко несполучлив може да е опитът един професионалист в дадена сфера да се преквалифицира бързо в президент.

Генералът обаче има и внезапен плюс: видимо изненада и раздразни ГЕРБ. Другите плюсове са ясни: отговаря на лявопатриотичния профил, който в момента е на мода. Поносим е за запада (без това не може), но очевидно намига на изток. Натовец с особено мнение. Минусът е, че тази легенда беше разказана твърде късно и скоро.

И, разбира се, плюс за Радев е, че има харизмата на пилот и отговаря на търсените в момента внушения за стабилност и патриотизъм. Минус е, че не е разпознаваем за широката публика.

Най-големият плюс, разбира се, е, че БСП и АБВ успяха да се договорят за тези избори. Това може да не донесе кой знае колко гласове отгоре, но ще донесе психологически ефект.

И тук идва драмата: събирането с АБВ може да се съчетае с активиране на вътрешната опозиция. Вече се видя. Раната от конгреса на БСП не е заздравяла. На вътрешните опозиции може да помогне и умело подстрекателство отвън. Или дори и само излишен медиен шум. Това също вече се вижда. Всичко това може да доведе до имплозия сред левия електорат, като тази, която видяхме на евроизборите през 2014 г. – когато левите дисциплинирано заявяваха едно в социологическите проучвания, но на изборите просто не гласуваха.

Засега обаче, тази перспектива не е най-вероятната. Има време да се разгърне и подобен сценарий, но има и пълната възможност да бъде потушен.

Плюс или минус е за БСП сътрудничеството с АБВ? Плюс е. Лявото вече изглежда като мрежа от политически субекти, а не като нещо монолитно и единствено, както го помним в лицето на БСП. И единственият начин БСП да си върне някаква монолитна и единствена роля, е да приобщава конкурентите си. Както при всяко подобно действие, известно време ще изглежда, че всъщност Георги Първанов е приобщил БСП. Но в политиката, рано или късно, печели по-големият и по-търпеливият.

По-важният въпрос пред БСП е какво ще прави след президентските избори. В страната се създават условия (и отново активно се говори) за варианти на взаимодействие ГЕРБ – БСП в някаква форма на голяма коалиция. В условия на външни заплахи за България това би било легитимирано в очите на мнозина. Това би дало и възможност на Борисов да сподели с някого отговорността, за да маскира евентуално „износване” на популярността. За БСП това би било „заден вход” към властта, който хитро да я върне там, където сама не би могла.

За да се случи всичко това, обаче е важно БСП да има стабилен резултат на президентските избори. Че е малко вероятно да бъдат спечелени, е ясно. Но един чувствително неубедителен резултат поставя на карта и БСП, и Корнелия Нинова. Представете си, ако се окаже, че първата крачка на Нинова е накриво и че БСП всъщност продължава пропадането. При това с цената на вътрешни драми, съюз с конкуренцията и неглижирано вътрешно допитване. Засега това е по-малко вероятната перспектива, но не е изключена. Защото не е вярно, че БСП вече няма какво да губи.

Така въпросът за Радев вече няма да е „плюсове или минуси” а „всичко или нищо”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци в Рио
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци в Рио
В Ново село протестират срещу инсталация за преработка на растителни отпадъци
В Ново село протестират срещу инсталация за преработка на растителни отпадъци