НОВИНИ

Арестуваха руския министър на икономиката за подкуп от 2 млн. долара

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев беше задържан и обвинен в получаване на подкуп от 2 млн. долара от нефтената компания "Роснефт". Съдът реши той да бъде поставен под домашен арест. Ако вината му бъде доказана, той е заплашен с присъда до 15 години затвор. Улюкаев е известен либерален икономист и е първият толкова високопоставен представител на властта, арестуван в новата история на Русия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:31, 15.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Безсънна нощ по върховете на руската власт. За 25-годишната си нова история Русия не знае подобен случай. В два и половина след полунощ Следственият комитет съобщава за задържането на 60-годишния министър на икономическото развитие. Алексей Улюкаев е заподозрян, че е поискал подкуп от 2 млн. долара от нефтената компания "Роснефт". Министърът е задържан в офис на компанията в Москва, когато вземал подкупа. В брой.

Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет: "Улюкаев е поискал от представител на "Роснефт" подкуп като благодарност за законно издаване на положително заключение и оценка по сделката за продажба на "Роснефт" на държавния пакет от акции на компаниятa "Башнефт".

В необичайно изявление през нощта от Кремъл съобщават, че Владимир Путин е в течение на случая с Улюкаев, чиято разработка започнала поне преди година. От Кремъл наричат обвинението "много сериозно" и уточняват, че последна дума ще има съдът. Реакция и на близкия до Кремъл председател на Държавната дума.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума: "Точка в тази история трябва да постави съдът, но е абсолютно очевидно, че пред закона всеки е равен".

Самият Улюкаев, който е във властта от 16 години, пред съда днес отрече обвиненията. Председателят на антикорупционната организация "Трансперанси интернешънъл" за Русия също обяви, че обвиненията са скалъпени.

Задържането на Улюкаев нямаше да предизвика толкова въпроси, ако това не се случваше във време на санкции и криза, когато захранващият бюджета фонд за две години се сви почти три пъти. Ако Улюкаев не беше известен представител на либералите - съратник на покойния автор на първите икономически реформи Егор Гайдар. И ако в тази история не беше намесена мощната компания "Роснефт" - ръководена от бившия разузнавач и близък приятел на Владимир Путин Игор Сечин.

Стана ясно, че "Роснефт" е вън от подозрение по случая, а сделката за покупката на "Башнефт" за 5 млрд. долара не се поставя под въпрос. Именно Улюкаев беше против тази сделка. По този повод опозиционният политик Григорий Явлински коментира, че да си срещу "Роснефт" означава да си срещу Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер изпрати поздравително писмо до Румен Радев
Юнкер изпрати поздравително писмо до Румен Радев
Форум за програмисти събира младежи от страната в Американския университет
Форум за програмисти събира младежи от страната в Американския университет