НОВИНИ

Лавина затрупа мъж в района на Седемте рилски езера

Турист беше затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера. След няколко часа издирване мъжът е открит в тежко състояние. Спасителните екипи са транспортирали затрупания мъж до хижа Рилски езера, където са направили опит да го реанимират до пристигането на лекар, който само е констатирал смъртта. В акцията по издирването на мъжа са се включили около 40 спасители.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 06.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Сигналът за пострадалия мъж е подаден на телефон 112 преди обяд от брат му. Двамата са карали сноуборд в района на Седемте рилски езера, където е забранена зона за скиори, когато внезапно снежна маса се откъснала и затрупала единия мъж. От планинската спасителна служба казаха, че в издирването са се включили екипи от София и Дупница, използвани са и спасителни кучета.

Кирил Чолаков, ПСС Дупница
"Започна сондиране, издирването, търсенето на затрупания. За жалост чак след два часа и половина, може и повече, успяха да открият затрупания.”

Акцията по спасяването е била затруднена, тъй като мъжът не носил със себе си лавинен уред, който служи за по-лесно откриване при инцидент. Мъжът е открит е от спасителите в изключително тежко състояние.

Кирил Чолаков, ПСС Дупница
"Дълго време са се опитвали да го реанимират, но явно нещата необратими бяха.”

Въпреки предупрежденията на планинската спасителна служба хората да не ходят в планината поне няколко дни, докато е усложнена зимната обстановка, двамата сноубордисти са пренебрегнали съветите. Специалистите предупреждава за висока лавинна опасност, заради снега, които падна през последното денонощие и силния вятър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засиленото полицейско присъствие по селата-надежда за хората
Засиленото полицейско присъствие по селата-надежда за хората
Почистени ли са малките улиците в София?
Почистени ли са малките улиците в София?