НОВИНИ

Лютеницата, за която съобщиха от Активни потребители, не съдържа наркотик

Веществото "олеамид", открито в лютеницата, за която съобщиха от Активни потребители, не е е наркотично, нито приспивателно. Според токсиколози това е вещество, което се съдържа в много растителни масла и дори в човешкия организъм. От Агенцията по безопасност на храните също обявиха, че това вещество не е опасно и присъствието му в лютеницата може да се обясни като преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:41, 06.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Олеамидът е естествен органичен амид, който се намира във всички храни с растителни масла - като зехтин и слънчогледово олио. Той е производно на олеиновата киселина, преходен продукт при загряване на олиото. И няма опиатно действие.

Гл. ас. д-р Силвия Стойкова, съдебен токсиколог, ВМА, преподавател по токсикология в СУ: Не, олеамид не е наркотично вещество. Има си списъци на наркотичните вещества, изброени са, и олеамид не присъства в тези строго стегнати списъци. Самото вещество олеамид присъства навсякъде около нас почти. Значи, има го във всякакви консерви, особено които са в растителна мазнина.

- В човешкия организъм има ли го?

д-р Стойкова:
Има го. Ендогенно също съществува. Специално при нас във всички проби, практически олеамид присъства. В нашите биологични проби от кръв и урина. В организма олеамид не може да се натрупва, защото има различни механизми за елиминирането му. И само теоретично би могло да има някакво вредно действие, но е въпрос на огромни дози.
При експериментални животни, за да има някакъв приспивателен ефект, животното трябва да изяде количество почти равно на теглото му.

И не случайно това вещество не е от тези, които се наблюдават или е с определени допустими норми в храните - казват от агенцията за безопасност на храните.

Атанас Дробенов експерт, БАБХ: Нормално е да се установи олеамид във всички лютеници, в които се влага растително масло. Най-вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което е структурно опасно.

При проверка на производителя, инспекторите не са открили влагането на неразрешени вещества и продукти. Преди официалното становище на агенцията, районната прокуратура в Пловдив днес разпореди полицейска проверка във фирмата-производител. Според техния сигнал, лютеницата с олеамида е производство на "Идеалпродукт" в Перущица.

Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура - Пловдив: Няма да подлежи на наказание фирмата, а конкретно лице, физическо лице, затова, ако докажем, че някой умишлено е станал причина в храна, която се пуска в масово производство, масова употреба, да попаднат вещества, които са опасни за здравето.

Прокурорите обещават да приключат работата по случая максимално бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скреж
Скреж
Благоевградските доброволци вече имат защитно облекло
Благоевградските доброволци вече имат защитно облекло