Кайсии и праскови от уж фалиралата Гърция заливат българския пазар и подбиват цените на родното производство, оплакаха се овощари от силистренско.
Кайсии и праскови от уж фалиралата Гърция заливат българския пазар и подбиват цените на родното производство, оплакаха се овощари от силистренско.
Заради дъмпинговите цени на вносната продукция българските плодове се купуват на безценица или остават да гният в масивите, а стопаните се заканват, че ще изкоренят градините.
Масово у нас преработващите предприятия купуват гръцки кайсии по 50 ст за килограм, гръцките плодове заливат и пазарите. За българските производители такава цена е немислима и е под себестойността на продукцията. Причината е размерът на евросубсидиите, обясняват овощарите.
Борис Иванов - земеделски производител: „Гръцките производители, моите колеги, получават 100 евро на декар, а аз получавам 15 евро на декар, на гръцките производители държавата плаща водата за поливане на овощните градини, плаща и направата на капковото напояване, а при нас всичко това се плаща от собствениците и ние никога не можем да бъдем равноправни на пазара."
Димитричка Търпанова - земеделски производител: „Първо ще спре засаждането на нови градини, ще намалее драстично и рискуваме да не можем да си завъртим производството за догодина."
Българската продукция се оскъпява и заради веригата от прекупвачи, които печелят на гърба на производителите. Търговците масово отказват фактури, за да не плащат ДДС, а ако производителят настоява - просто си тръгват без да купят нищо.
Борис Иванов: „Рекет срещу нас и то тотален рекет отвсякъде и нали ви казвам притискането ще доведе може би до някаква реакция да се откажем от овощарството."
Голяма част от тазгодишната реколта отива на румънския пазар, който засега е единственото спасение на местните овощари.
15 дни преди еврото: Експеримент на БНТ провери колко време отнема връщането на ресто