НОВИНИ

8 правозащитници са освободени в Турция

Турски съд нареди да бъдат освободени с мярка "подписка" осем правозащитници, сред които и двама чужденци. Това се случва месец преди началото на процеса срещу тях, насрочен за 22 ноември. Те не трябва да напускат страната по време на процеса.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:00, 26.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

В Турция се води процес срещу 11 правозащитници, които са заплашени от присъди до 15 г. затвор, ако бъдат признати за виновни. Процесът срещу тях предизвика сериозно напрежение между Турция и Европа. Двама от тях вече бяха пуснати под гаранция малко по-рано.

Вчера турски съд постанови същата мярка и за останалите задържани, сред които са германски и шведски гражданин и директорката на турския клон на "Амнести Интернешънъл" Идил Есер.

Андрю Гарднър, "Амнести Интернешънъл": Мисля, че е скандално. Ще продължим да следим процеса. Смятам, че турското правосъдие не е на ниво. Не се зачита закона. Така че това е добра новина, но не и краят на пътя.

Повечето от 11-те активисти бяха задържани през юли след участието си в симпозиум по дигитална сигурност, състоял се на остров в Мраморно море край Истанбул. Обвиненията срещу тях са за връзки с терористични организации, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК) и мрежата на намиращия се в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е "мозъкът" зад опита за преврат в Турция през юли м.г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От кризисния щаб в Бургаско: Има 7 разрушени язовира заради интензивните валежи
От кризисния щаб в Бургаско: Има 7 разрушени язовира заради интензивните валежи
​Почитаме паметта на Свети Димитър Солунски
​Почитаме паметта на Свети Димитър Солунски