НОВИНИ

Ангел Джамбазки: Илинден беше добър ден за бъдещето на един народ в две държави

Илинден беше добър ден за паметта на българите в Македония и за бъдещето на един народ в две държави. Предстои много работа след договора. Трябва да бъдат приложени нещата, но по-важно е, че вече има такъв договор. Това заяви в студиото на "Денят започва" евродепутатът Ангел Джамбазки, който коментира последствията за България след подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 03.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Ангел Джамазки, евродепутат, ВМРО: Важни последствия са да бъде прекратена тази провокативна практика, водена от външни за Македония сили, български революционери да бъдат посмъртно преименувани, тяхната националност да бъде променяна посмъртно и по този начин да се правят провокации срещу чувствата на българското общество. Проблемът е държанието на Македония далеч от България. Българските граждани в Македония са между 120-180 хиляди и чрез договора България получава инструмент, с който да защитава правата и законните интереси на българските общности там. Има опасност външните сили за Македония да се опитат да направят провокация и да провалят ратификацията. ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко възможно. Това е сръбска идея.

Евродепутатът заяви, че ние сме един народ и е проблем, ако не се позволява на българите там да изразяват наясно националнтоо си самосъзнание.

Той изрази мнение, че в икономическо отношение договорът ни отваря огромни врати. "Ние имаме ясно изразен интерес Македония да бъде част от НАТО и Европейския съюз, а не да бъде спусък на чисти сили, които могат да предизвикат конфликт.", каза още Джамбазки.

По думите му наш интерес е да защитим своята граница и своя интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Работна група ще проучва за газова връзка с Македония
Теменужка Петкова: Работна група ще проучва за газова връзка с Македония
Денят на оркестъра, епизод 2: Духовата музика в Етрополе
"Денят на оркестъра", епизод 2: Духовата музика в Етрополе