НОВИНИ

90 решаващи минути за Оланд

"Предаването на последния шанс", "Операция оцеляване" - с такива заглавия днес френската преса илюстрира залога на телевизионната среща с нацията, която президентът Франсоа Оланд ще направи от ефира на обществената Франс 2. Година преди следващите президентски избори и четири години след началото на мандата му Оланд е с един от най-ниската популярност на държавен глава в историята на страната и малко предпочитан за кандидат президент дори в редиците на собствената си партия.

Невена Бонева
от Невена Бонева
16:59, 14.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
решаващи минути оланд

Предаването е шансът му да убеди французите отново да му повярват.

Пътят надолу на Оланд започна с политиката му в икономиката. Реакцията му при атентатите в Париж миналата година вдигнаха рейтинга му, но провалът после на плановете му за лишаване от гражданство на терористи и други конституционни промени с оглед на терористичната заплаха оттново го върнаха в позицията на колебаещ се лидер.

Последният удар е отпорът на французите срещу реформите на трудовото законодателство. Протестите изкараха на улицата синдикалисти, работници, студенти и ученици. От тях преди десетина дни се роди и движението "Будни нощи в центъра на Париж", сравнявано с "Окупирай Уолстрийт" зад океана и мадридските "Възмутени" преди години в разгара на финансовата криза. На гнева на младите правителството тази седмица отговори с пари - половин милион евро за насърчаване на наемането на работа и преки помощи. Това сред тях спечели на Оланд прозвището дядо Коледа, но и днес в Париж имаше сблъсъци.

Година преди изборите за Елисейския дворец той в момента не изглежда подходяща кандидатура за две трети от лявоориентирания електорат. Форматът от 90 минути в диалог с водещи и група граждани би могъл да обърне тази тенденция. Това ще се случи, ако Оланд докаже на аудиторията, че икономическата му линия не е прекалено либерална и добрите резултати предстоят. Според наблюдатели, е важно още да изтъкне опита си на международната сцена и да покаже, че все още е силната фигура начело на френската левица.

Самата гледаемост ще е индикатор за успеха на мисията му - големият брой зрители ще означава, че французите са проявили интерес , а той е задържал вниманието им. В 20.15 местно време за Оланд започват 90-те минута на риска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители съдят училище заради забрана дъщеря им да носи забрадка в час
Родители съдят училище заради забрана дъщеря им да носи забрадка в час
19-годишен е обвинен за смъртта на Александра от Провадия
19-годишен е обвинен за смъртта на Александра от Провадия