НОВИНИ

След оставките: Тереза Мей призова министрите си да бъдат обединени

Британският премиер Тереза Мей призова министрите си да са обединени след двете оставки - на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.По-добре обединени, отколкото Джеръми Корбин на власт, каза Мей, имайки предвид лидера на опозиционните лейбъристи. Мей определи новите министри - първи дипломат става бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт, а за Брекзит ще отговаря Доминик Рааб, убеден евроскептик.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:40, 10.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Джеръми Хънт, който поема външните работи на Обединеното кралство, е смятан за верен човек на Мей. Може да промени баланса в кабинета по въпроса за Брекзит.

Джеръми Хънт, външен министър на Великобритания: Сега е време, когато светът гледа най-вече какъв тип страна ще бъдем след като излезем от Европейския съюз.Това, което искам да кажа е, че Великобритания ще бъде стабилен съюзник, страна, която отстоява ценностите, които са важни за народа и ще бъде силен и уверен глас.

Доминик Рааб е 44-годишен, име черен колан по карате и по образование е юрист. Той стана министър за Брекзит, въпреки предположенията, че е в хладни отношения с премиера.

Доминик Рааб, държавен секретар по Брекзит: Искаме най-добрата сделка с нашите европейски приятели и партньори, но се готвим и за липса на сделка, в случай, че нашият дух на прагматизъм и компромисност не срещне реципрочност.

Тереза Мей се опитва да запази единството на своята Консервативна партия и двете оставки означават, че тя ще спечели битката срещу фанатичните привърженици на т.нар. твърдо напускане на ЕС. Това пише близкият до опозицията вестник "Гардиън". Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко столични квартала са без ток заради инцидент с високоволтово съоръжение
Няколко столични квартала са без ток заради инцидент с високоволтово съоръжение
Частично бедствено положение в Мизия след пороите
Частично бедствено положение в Мизия след пороите