САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Швейцарците отхвърлиха инициативата, популярна като "крави с рога"

Три референдума в Швейцария днес фокусираха световното внимание - за рогата на националното животно - кравата, за надмощието на местните разпоредби над международното право и за правомощия на частни детективи по социални въпроси. Първите две теми не събраха подкрепа, третият получи одобрението на швейцарците.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:58, 25.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Фермерът Армин Капаул изгуби битката си за повече крави с рога в Конфедерацията. Той искаше повече средства за животновъдите, които не изгарят рогцата на теленцата си. В своята кампания, озаглавена „За повече достойноство при добитъка" Капаул обърна внимание на болките, които теленцата търпят, за да се спре растежът на рогата им. В Швейцария само 10% от 1,5 млн говеда са с рога, но само пет от 18 кантона обаче го подкрепиха:

Армин Капаул, иницатор на референдум за рогата на кравите: Започнахме дискусия и това е прекрасно, така че имаме основание да празнуваме. Резултатът не е толкова лош.

Повече място и повече безопасност в оборите са аргументите на противниците на инициативата.

При другия провалил се референдум, дясноконсервативната Швейцарска народна партия, претендираше за подсилване на пряката демокрация. Швейцарската конституция трябваше да е с предимство пред международното право и мултилатерални договори. Целта на референдума, според организаторите беше предоговоряне на всички документи, по които Конфедерацията е страна.

Хенриете Щеблер, участник в референдума: Ако подам жалба срещу несправедивост в страната ми пред Европейския съд, искам да бъда защитена.

С 66,2% от гласовете инциатива за т. нар. швейцарско самоопределение беше разгромена, а в международен план Конфедерацията остава надежден партньор.

Голям беше броят на гласувалите по третото важно допитване днес. С него се разрешава на частни детективи да разследват подозрения за злоупотреби със социални придобивки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля Западен Иран
Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля Западен Иран
Протестиращи спряха символично за броени минути движението по пътя Русе-София
Протестиращи спряха символично за броени минути движението по пътя Русе-София