НОВИНИ

Швейцарците отхвърлиха инициативата, популярна като "крави с рога"

Три референдума в Швейцария днес фокусираха световното внимание - за рогата на националното животно - кравата, за надмощието на местните разпоредби над международното право и за правомощия на частни детективи по социални въпроси. Първите две теми не събраха подкрепа, третият получи одобрението на швейцарците.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:58, 25.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Фермерът Армин Капаул изгуби битката си за повече крави с рога в Конфедерацията. Той искаше повече средства за животновъдите, които не изгарят рогцата на теленцата си. В своята кампания, озаглавена „За повече достойноство при добитъка" Капаул обърна внимание на болките, които теленцата търпят, за да се спре растежът на рогата им. В Швейцария само 10% от 1,5 млн говеда са с рога, но само пет от 18 кантона обаче го подкрепиха:

Армин Капаул, иницатор на референдум за рогата на кравите: Започнахме дискусия и това е прекрасно, така че имаме основание да празнуваме. Резултатът не е толкова лош.

Повече място и повече безопасност в оборите са аргументите на противниците на инициативата.

При другия провалил се референдум, дясноконсервативната Швейцарска народна партия, претендираше за подсилване на пряката демокрация. Швейцарската конституция трябваше да е с предимство пред международното право и мултилатерални договори. Целта на референдума, според организаторите беше предоговоряне на всички документи, по които Конфедерацията е страна.

Хенриете Щеблер, участник в референдума: Ако подам жалба срещу несправедивост в страната ми пред Европейския съд, искам да бъда защитена.

С 66,2% от гласовете инциатива за т. нар. швейцарско самоопределение беше разгромена, а в международен план Конфедерацията остава надежден партньор.

Голям беше броят на гласувалите по третото важно допитване днес. С него се разрешава на частни детективи да разследват подозрения за злоупотреби със социални придобивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля Западен Иран
Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля Западен Иран
Протестиращи спряха символично за броени минути движението по пътя Русе-София
Протестиращи спряха символично за броени минути движението по пътя Русе-София