Mного от производителите на жито в Югозападна България са на път да се откажат от земеделието заради ниски добиви. Според изследвания на агрометеоролози от БАН промените в климатичните условия в тази част на страната предполагат да се търсят алтернативни...
Mного от производителите на жито в Югозападна България са на път да се откажат от земеделието заради ниски добиви. Според изследвания на агрометеоролози от БАН промените в климатичните условия в тази част на страната предполагат да се търсят алтернативни култури за отглеждане след 2020-та.
Кристиян Иванов отглежда около 250 декара жито в района на Логодаж. Семейството му се занимава със земеделие повече от 50 години, но признава, че заради природните аномалии се отразяват негативно на реколтата.
Дори за напояване на стопанството семейството на Кристиян разчита на природата.
Според експертите за производителите от Благоевградско все пак има алтернативни култури, които да заместят житото.
"Има предшественик на пшеницата, лимец, той е много по-пластичен, много по-гъвкав, екологично чист продукт", каза проф. Валентин Казанджиев - секция Агрометеорология към Национален институт по метеорология и хидрология.
По поречието на Струма и Места, където основният поминък засега е тютюнът, експертите намират шанс в отглеждането на етеричномаслени култури и дори киви.