НОВИНИ

Американските удари срещу "Ислямска държава" са убили 22 хиляди джихадисти

Водената от Съединените щати коалиция срещу групировката "Ислямска държава" е убила близо 22 хиляди джихадисти в Сирия и Ирак от началото на операциите през лятото на 2014 година. Това съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

американските удари ислямска държава убили хиляди джихадисти
bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 22.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Джихадистката групировка разполага с 35 хиляди бойци, най-малко 12 хиляди от които са чужденци. Френският министър допълни, че около хиляда джихадисти са били убити при френски бомбардировки.

Според него на Париж се пада дял между 5 и 15 процента от нанасяните от коалицията въздушни удари. Русия също провежда военно-въздушна кампания срещу ислямистите, отделно от американската коалиция. По последни данни, при въздушните удари на Москва са убити 3049 души, малко над хиляда от които - цивилни.

Льо Дриан увери, че "Ислямска държава" е сериозно отслабена в резултат на бомбардировките, като посочи, че тя от известно време не е предприемала голямо настъпление и започва да изпитва недостиг на финансови ресурси.

В същото време той предупреди, че тези данни не са повод за празнуване, защото групировката вече е успяла да се приспособи към ситуацията, като смесва своите бойци с цивилното население, за да се предпазва от удари.

Междувременно от ООН официално потвърдиха твърденията на дипломати от по-рано, че началото на мирните преговори за Сирия в Женева ще се забави с няколко дни. По план делегации на сирийското правителство и опозиция трябва да се съберат в швейцарския град на 25 януари.

Поканите обаче все още не са разпратени, тъй като ключови държави, включително Съединените щати и Русия, не могат да се споразумеят кои ще се представителите на опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама обеща подкрепа на Германия за бежанската криза
Барак Обама обеща подкрепа на Германия за бежанската криза
​Шестима души са убити в полицейска операция в Кайро​
​Шестима души са убити в полицейска операция в Кайро​