НОВИНИ

Андрюкайтис пред БНТ: Остава сериозна ситуацията с африканската чума в България

Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и строгите мерки за справянето със заразата трябва да продължат. Това каза специално за БНТ европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, който във вторник пристига в София. Според него е много тревожен фактът, че вирусът вече е и в Сърбия, и има опасност да достигне и други балкански държави.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:43, 07.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Според еврокомисаря в някои части от българското общество има съпротива, неразбиране и недоверие към мерките, което създава хаос по места. Той отново подчерта, че унищожаването на животните е единственият начин за справяне със заразата.

Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Ако заразата влезе в големите комерсиални свинеферми, това означава, че всички свине трябва да бъдат унищожени. Всички. Не е възможно изборно да се унищожават, защото това е единственият начин за овладяване на ситуацията. Много е болезнено, много е драматично, емоционално е и е много трудно да се понесат гледките, но това единствено възможната операция. Ако имате гангрена на крака, трябва да го ампутирате.

Според еврокомисаря е много тревожен фактът, че вирусът вече е преминал и в Сърбия.

Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия.

В София еврокомисарят ще обсъжда африканската чума с министри от целия регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу промените в законодателството за детето
Протест срещу промените в законодателството за детето
Иран е задържал чуждестранен танкер в Персийския залив
Иран е задържал чуждестранен танкер в Персийския залив