НОВИНИ

Антиправителствените протести в Румъния продължават

Продължават антиправителствените протести в Румъния. Вчера няколкостотин души се събраха на Площада на победата в Букурещ в деня, когато страната отбелязва 159 години от обединението румънските княжества Влахия и Молдова.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:37, 25.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Протестът е срещу корумпираните политици. Европейската комисия изпрати предупредително писмо до румънските власти и поиска парламентът в Букурещ да преосмисли промените в съдебната система. Букурещ е изправен пред реална опасност да загуби позициите си в ЕС, предупреди бившият правосъден министър Моника Маковей.


Ето как политическият анализатор проф. Думитру Борцун коментира събитията в Румъния пред специалния ни пратеник в Букурещ Джанан Дурал!

проф. Думитру Борцун, политически анализатор: Правителството е съставено от хора, които си мислят, че могат да правят каквото си пожелаят, защото за тях са гласували мнозинството от гражданите. Те са демократично избрани, но сякаш не разбират същината на демокрацията. При демокрацията, най-важно е върховенството на закона. А те се опитват да променят това. Позициите на Румъния в ЕС вече са отслабени и е заплашена не просто да загуби еврофондове, но подобно на Полша, да загуби и правото си на глас в съюза. Когато през 2007-ма Европа реши да ни приеме, беше време, в което всички тези държави, включително и Румъния, споделяха общи ценности. Сега виждаме как това не е така. Когато очакванията на Букурещ миналата година да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, една група румънски политици, начело с Калин Попеску Перичану, започнаха да се бунтуват Толкова искаха това се се случи, че когато не стана, си казаха: "щом ЕС не се съобразява с нас, тогава по-добре да не бъдем част от него". След това се намеси и Ливиу Драгня, лидерът на Социалдемократите. Това е човек, който не споделя европейските ценности и който прави опити да узурпира властта. Той е националист и с политиките си е на път да постави страната в изолация. Това, което наблюдаваме в Румъния в момента, е маниер на управление, който напомня все повече на времето на Чаушеску, а това е много, много опасно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правилник за облеклото на френските депутати
Правилник за облеклото на френските депутати
Бойко Борисов на Световния икономически форум в Давос и в княжество Лихтенщайн
Бойко Борисов на Световния икономически форум в Давос и в княжество Лихтенщайн