САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Арести сред бизнес средите в Турция

Разследването на опита за атентат в Турция се насочва към бизнес средите в страната. При поредната мащабната акция са задържани известни турски предприемачи.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:46, 18.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Главният прокурор на Истанбул нареди конфискацията на имуществото на 187 души, заподозрени във връзки с организацията на Фетулах Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат. Сред заподозрените са председателят на турската Конфедерация на бизнесмените и индустриалците, шефът на Айданлъ груп, който е в ареста и собствениците на веригата Гюлоглу Баклава. Операцията е проведена на 200 адреса в 15 окръга. Финансовата полиция претърси офиси и домове на бизнесмени.

Бинали Йълдъръм - министър-председател на Турция: 4 262 компании и институции бяха затворени. Тяхното имущество е конфискувано от държавата. 79 900 души са отстранени от длъжност.

Днешните акции последваха голяма операция срещу 51 фирми във финансовата столица Истанбул, също заподозрени, че поддържат организацията на проповедника Гюлен. Сред обискираните компании е Акфа Холдинг. Извършени бяха 80 ареста. Тези дни в рамките на разследването на опита за преврат в Турция бяха задържани и служители на съдилища.

Властите в Анкара съобщиха, че метежниците са смятали да избягат от Турция с три военни самолета, в момента в който са разбрали, че опитът им е провален.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В дома на олимпийската ни медалистка
В дома на олимпийската ни медалистка
Изследват Венера от Вестонице
Изследват Венера от Вестонице