САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Археологическите находки край Покровник ще бъдат запазени

Археологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат запазени, а трасето на АМ "Струма" няма да се измества. Агенция "Пътна инфраструктура" спешно започва изработването на проект за съхраняване на основните ценности на място, или в непосредствена близост. Това обяви министърът на културата Боил Банов, след среща с кмета на Благоевград, председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" и с представители на инициативния комитет за спасение на селището.

от БНТ
21:41, 09.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
археологическите находки покровник бъдат запазени

Заради откритите археологически находки край Покровник с няколко месеца се забави строежа на магистрала "Струма" в района. То ще продължи след преместването на част от обектите, открити при проучването.

Светослав Глосов, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура": Работим по проекта за изместване, поели сме ангажименти да бъдат изместени на новото място в сервитута на пътя, сервитута на агенцията, да бъдат консервирани, за да може да продължи работата на магистралата.
Лазар Андреев, председател на инициативен комитет за спасение на древното селище край Благоевград: При това положение и гаранциите, които чухме и ангажиментите, които се поеха за запазване на над 2/3 от обекта, на мястото, където са намерени и изместване на 2 от обектите на 20 метра, нас ни устройва.

За да бъде лесен достъпът до археологическото селище ще се проектират и две нови отклонения от магистралата.

Боил Банов, министър на културата: Този проект ще касае със сигурност поне 2 входа за обекта. Единия през детелината за Зелен дол, но ще се направи и слизане през магистралата, за да може оптимално да има възможност дори за преминаващи туристи, които на са запознати, само от това, което виждат, да слязат и да се запознаят.

От Министерството на културата казаха още, че ще осигурят финансиране, за да продължи проучването на древното селище край Благоевград.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
58.9% са скептици, че по-висока осигуровка сега ще доведе до по-висока пенсия
58.9% са скептици, че по-висока осигуровка сега ще доведе до по-висока пенсия
България, Полша и Словакия искат от ЕС мерки срещу замърсяването на въздуха
България, Полша и Словакия искат от ЕС мерки срещу замърсяването на въздуха