НОВИНИ

Арсений Яценюк сменен с Володимир Гройсман?

Според екипа на Яценюк, министър-председателят се е е жертвал заради президента Порошенко и е отвлякъл вниманието от сканадла Панамагейт, в който беше замесен държавният глава.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:23, 11.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
арсений яценюк сменен володимир гройсман

Оставката на украинския премиер Арсений Яценюк беше връчена на председателя на парламента Володимир Гройсман от представител на партията на Яценюк " Народен фронт".

Виктор Готсалюк, жител на Киев
"Слава Богу , че си тръгна.Мислеше си, че е незаменим, че никой не може да го смени. Искам да кажа, че има умни, интелигентни хора и подкрепям президента Порошенко,защото той накара Яценюк да се махне".

Това изказване сякаш обяснява най-просто политическата ситуация в Украйна.

Лагерите изглеждат два,премиерът Яценюк и президентът Порошенко, но всъщност партиите и на двамата са в коалиция. Кризата е от два месеца, правителството оцеля при вот на недоверие, но две коалиционни формации напуснаха кабинета и така се стигна до оставката на Арсений Петрович. 41 годишният юрист, бивш външен министър вероятно ще бъде сменен с настоящия ръководител на праламента Володимир Гройсман.

Петро Порошенко, президент на Украйна
"Сигурен съм, че във вторник трябва да имаме коалиция. Аз трябва да предложа кандидата за премиер.Подчертавам, че очаквам това да е Гройсман, но ще работя с всеки министър-председател."

От екипа на Яценюк казват, че той е отвлякъл вниманието от Панамските досиета, и че ако срещу него тръгнат съдебни дела , ще има предсрочни избори. Радикалната партия заяви, че няма да подкрепи Гройсман, а две други още не са решили.От Блока на Петро Порошенко твърдят, че смените в новото правителството ще бъдат 90 процента. Според украински социолози, за мнозина корупцията е станала още по-голяма. За Яценюк кризата е изкуствена, а според наблюдатели оттеглянето му е илюстрация на основния проблем на Украйна - политическата некомпетентност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР коментира гражданския арест на мигранти
МВР коментира гражданския арест на мигранти
Мина Черно море спря да работи
Мина "Черно море" спря да работи