НОВИНИ

Учредиха Асоциация на Арбитражните съдилища

16 частни арбитражни съдилища се обединиха днес в асоциация. Поводът според учредителите са опитите за дискредитиране на арбитражната институция.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
14:04, 21.04.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
учредиха асоциация арбитражните съдилища

Новоучредената асоциация все още няма етичен кодекс и правилник за работа. Учредителите обаче обещават да помислят дали да има изискване арбитражните съдии на членуващите съдилища да имат юридическо образование. В момента законът не ги задължава. Като рекет бяха определени определени практики на някои арбитражни съдилища от омбудсмана Мая Манолова преди месец. Тя посочи като пример колекторските фирми, които завеждат дело в арбитражен съд и го печелят, а гражданинът научава, че е осъден, когато срокът за обжалване е отдавна изтекъл. Такива решения дори да са неправилни според законите у нас не подлежат на отмяна.

Николай Островски - Асоциация на Арбитражните съдилища в България
В рамките на арбитражното производство се спазват абсолютно всички гаранции за правата на страните по него. тъй като самата процедура по решаването на едни спор се определя и от страните - тогава когато те изберат арбитражен съд, те са се запознали с неговия правилник.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Карл Лагерфелд се пенсионира
​Карл Лагерфелд се пенсионира
Турска компания купува болница Токуда и се обединява със Сити Клиник
Турска компания купува болница "Токуда" и се обединява със "Сити Клиник"