НОВИНИ

Астрономи откриха най-малката звезда

Нейният размер е малко по-голям от този на Сатурн, а гравитацията ѝ е около 300 пъти по-силна от тази на Земята. Небесното тяло по всяка вероятност е възможно най-малкото, до което една звезда може да достигне, тъй като има точно толкова маса, колкото да ѝ позволи да преобразува водородните ядра в хелиеви. Ако звездата беше малко по-малка, то тогава налягането в центъра ѝ не би било достатъчно, за да може да се осъществява този процес. Термоядреният синтез е процесът, който захранва нашето Слънце, а учените се опитват да го възпроизведат и на земята, за да получат нов източник на възобновяема енергия, пише научното издание „Сайънс дейли”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:58, 15.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още
астрономи откриха малката звезда

Малките и относително бледи звезди са и най-добрите кандидати за намиране на други планети като Земята, на които може да има течна вода.

Новооткритото небесно тяло, наречено EBLM J0555-57Ab, се намира на разстояние от около 6 000 светлинни години. То е част от бинарна система от две звезди и съществуването му е било установено, след като е преминало покрай своя много по-голям партньор – метод, който обикновено се използва за откриването на планети.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж: Нашето откритие разкрива това колко малки могат да бъдат звездите. Ако тази звезда се беше формирала с малко по-малка маса, реакцията на сливането на ядрата на водорода не би била постоянна и вместо това звездата щеше да се трансформира в кафяво джудже. Тази звезда е по-малка и по всяка вероятност по-студена от много от гигантските газови екзопланети, които досега са били идентифицирани.
;

Масата на новооткритата звезда е почти сходна с тази на TRAPPIST-1 – звездата, около която учените откриха три платени с условия, подходящи за живот. Нейният радиус обаче е с около 30% по-малък.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж:Най-малките звезди осигуряват оптимални условия за откриването на подобни на Земята планети, както и за отдалечено изследване на техните атмосфери.
;

Макар и да са най-многобройни, за звездите с размер и маса по-малки от 20% от тези на Слънцето се знае малко, тъй като те са трудни за откриване заради размерите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)
Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)
149 години от смъртта на Хаджи Димитър
149 години от смъртта на Хаджи Димитър