НОВИНИ

Австрия официално ще предложи разполагането на военни по външните граници на ЕС

Австрия смята за необходимо разполагането на военнослужещи за охрана на външните граници на ЕС и официално ще внесе съответното предложение по време на председателството си на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Това заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", част от което бяха публикувани днес, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:05, 23.06.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света
австрия официално предложи разполагането военни външните граници

"От моя гледна точка, мандатът на /европейската гранична служба/ Фронтекс трябва да се промени така, че в бъдеще да може да се задействат за защита на границите полицаи и военнослужещи. По време на председателството си на Съвета на ЕС Австрия ще настоява за това и ще внесе съответното предложение на срещата на министрите на отбраната, която ще се състои в края на август във Виена", посочва Кунасек.

По думите на австрийския министър армията трябва да оказва съдействие на граничарите в областта на логистиката и разузнаването. Той отбелязва, че на теория подобни действия могат да се извършват и на територията на африкански държави. Целта е "ефективна защита на външните граници на ЕС, борба с нелегалната миграция и с мръсния бизнес на контрабандистите", заявява Кунасек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки  5-9 години
Сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки 5-9 години
Пакистанските талибани избраха духовник за свой нов лидер
Пакистанските талибани избраха духовник за свой нов лидер