НОВИНИ

​Австрия прие един от най-строгите закони в Европа за мигрантите

Правителството вече може да обявява извънредно положение заради мигрантската криза. Освен това, още на границата мигрантите може да получават отказ за убежище. Повече за закона от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:08, 28.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Проходът Бренер. Оттук минава основния миграционен поток от Италия за Централна Европа. Малко след като депутатите одобриха закона, правителство обяви намерението си да инсталира телена ограда в прохода. Поставянето й зависи от сътрудничеството на италианските власти, обясниха от полицията в провинция Тирол.

Ерик Летенбихлер, служител в полицията на Тирол: Дължината на ограждението ще бъде около 400 метра, или по-точно 370 метра.

Телената мрежа ще бъде поставяна само при необходимост, обясниха австрийките власти. И целта й е да насочва мигрантите към контролните пунктове. Разрешената скорост в района на граничните пунктове е 30 километра в час. Освен това Австрия ще изпрати на границата с Италия 250 полицаи, които да извършват проверки на граничния пункт в прохода Бренер.

Италианският премиер Матео Ренци определи решението на Австрия като "напълно погрешни". Евентуалното затваряне на Бренер е стъпка срещу европейските правила, срещу историята, срещу логиката и срещу бъдещето, заяви Ренци.

Трябва да защитаваме границите си, обясниха австрийските депутати. Според прогнозите на Австрия, броят на мигрантите в прохода Бренер ще се увеличи до 500 души на ден.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки за пожарна безопасност в храмовете в Пловдив
Проверки за пожарна безопасност в храмовете в Пловдив
Стефан де Мистура призова САЩ и Русия да спасят мирните преговори
Стефан де Мистура призова САЩ и Русия да спасят мирните преговори