Вносните сортови семена у нас преобладават пред родните. Плодовете и зеленчуците, отгледани от тях, са по-трайни, но вкусовите им качества се губят по-бързо в сравнение с тези на културите от българските сортови семена. Това бяха основните теми, по които...
Вносните сортови семена у нас преобладават пред родните. Плодовете и зеленчуците, отгледани от тях, са по-трайни, но вкусовите им качества се губят по-бързо в сравнение с тези на културите от българските сортови семена. Това бяха основните теми, по които специалистите и гостите дебатираха в студиото на "Вотът на потребителя" по БНТ 2.
Между 95 и 100% от зеленчуците, които се отглеждат у нас, са от вносни семена. Българските семена са на изчезване, показват данни от националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието. Най-разпространените вносни семена са за картофи, домати, дини, пипер, лук и тикви. Потребителите обаче са категорични, че най-вкусин са зеленчуците, отгледани от български сортови семена.
Йорданка Тошева - агроном: "Нищо не може да замени нашия български розов домат, който се отличава с нежен перикард. т.е. с месо, така сочен е, вкусен."
Производителите, които ползват български семена за плодове и зеленчуци, са едва 10 000. Те обикновено са дребни стопани, които отглеждат културите в малко количество.
Огнян Николов - вносител на семена: "Конкурентоспособността на нашия земеделец е слаба и той няма достатъчно средства да възстановява и модернизира своите стопанства."
Производителите, които продават продукцията си на пазара, трудно успяват да я пласират.
Йорданка Тошева - агроном: "По-скъпо излизат, хората искат все пак да оправдаят средствата, които са вложили в тях, не могат да си позволят да ги продават на безценица."
Семената, които се внасят у нас, идват основно от Холандия, Италия, Испания, Турция и Сърбия. Въпреки това България изнася семена - основно за Румъния и Македония.
Бюджет без увеличения на заплатите: Удължителният закон влиза в пленарна зала